Annonse
Hånd som holder en pakke Paracet.
Helsedirektoratet sier foreldre kan bidra til at barn og unge ikke får en oppfatning av reseptfrie legemidler som noe hverdagslig og ufarlig.

Ungdata: Hver fjerde 10-12-åring tar smertestillende tabletter ukentlig

26 prosent av norske barn i 5. til 7. klasse sier de tar smertestillende tabletter minst en gang i uka. Andelen er høyest, 34 prosent, blant jenter i 7. klasse.

Publisert

Det framgår av den ferske rapporten basert på svar fra Ungdata junior, en undersøkelse fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Oslo Met. Undersøkelsen henter inn svar fra 102.000 ungdommer i 199 norske kommuner.

Allerede i fjor ropte forskerne på NOVA varsku om overraskende og svært høye tall for legemiddelbruk i denne aldersgruppa da rapporten Ung i Oslo 2023 kom. De nasjonale tallene bekrefter mandag at trenden gjelder for resten av landet også: En av fire tar smertestillende midler ukentlig.

10-12-åringene tyr tilsynelatende oftere til smertestillende enn elever på ungdomstrinnet og videregående skole. I undersøkelsen svarer 10 prosent av barna at de ofte sliter med ulike former for helseplager, som kvalme, hodepine eller magesmerter og følelser av nedstemthet.

Feilbruk og tilgang

Helsedirektoratet (Hdir) reagerer på at en del unge har smertestillende lett tilgjengelig og tyr til disse for plager legemidlene ikke er ment å hjelpe for, som å takle stress og uro. Mange unge knytter også smertestillende tabletter til det å mestre sosialt samspill bedre, som hjelp når man gruer seg til noe eller som hjelp til å sovne.

– Nyere kunnskap tyder på en holdningsendring i befolkningen, særlig blant den yngre generasjonen: Terskelen for å bruke smertestillende legemidler er blitt lavere, og hverdagslige livssmerter håndteres oftere med reseptfrie smertestillende legemidler, sier divisjonsdirektør Linda Granlund til NTB.

Hun påpeker at foreldre har en viktig rolle både fordi de langt på vei styrer tilgangen til legemidler og fordi de påvirker hvilke holdninger unge tar med seg inn i voksenlivet.

Kunnskapsmangel

Det mest brukte reseptfrie smertestillende middelet i Norge er Paracetamol. I fjor ble det ifølge Folkehelseinstituttet solgt over 11 millioner pakninger med Paracetamol på norske apotek og i dagligvarebutikker. Helsemyndighetene har advart mot å se på Paracetamol som helt ufarlig.

De understreker at Paracetamol er et trygt førstevalg ved feber og de fleste fysiske smerter, men at legemidler skal brukes riktig, i riktig dose og til det de faktisk virker mot. Hyppig bruk av paracetamol kan også gi økt risiko for varig hodepine. Hdir anslår at 2–3 prosent av befolkningen i Norge har medikamentoverforbrukshodepine som skyldes overforbruk av Paracetamol.

I år lanserte Hdir en kampanje rettet mot unge og foreldre der det oppfordres til å tenke seg om før de tar – eller gir – smertestillende. En del av budskapet er å ikke alltid tilby smertestillende hver gang barnet sliter med noe.

– Barn og unge trenger også å lære seg et repertoar for livsmestring, at smerter og plager er en del av livet – og at det finnes gode strategier og metoder for å forebygge eller dempe slike plager – også uten legemidler, sier Granlund.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS