Annonse

Ikke hold pusten for lenge

Forskere lurer på om det å holde pusten lenge kan forårsake hjerneskade.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ni fridykkere tok del i forsøket. Fridykking er dykking uten tilført oksygen, og utøvere kan holde pusten opptil flere ganger så lenge som utrente. Forskere lurer på om det er farlig. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere fra både USA og Sverige var med på prosjektet som testet 9 profesjonelle fridykkere mot 6 stykker med begrenset erfaring i det å holde pusten.

De ni dykkerne var eksperimentgruppen, mens de andre fungerte som kontrollgruppe.

Forskerne var på utkikk etter et protein som heter S100B, som kan tyde på hjerneskade hvis det finnes i blodet over et visst nivå. De fant dette hos de som holdt pusten lenge.

Forekomsten av proteinet var forbigående, men forskerne lurer på om det å holde pusten lenge kan skade hjernen over tid.

Studien ble publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Journal of Applied Physiology.

Pusting og prøver

Forskerne ba fridykkerne om å ligge på ryggen på en sprinkelseng og holde pusten så lenge som mulig.

De fikk lov til å bruke teknikkene de vanligvis bruker, som hyperventilasjon, insufflasjon (å fylle lungene med så mye luft som mulig) og oppvarmingsøvelser.

Det ble tatt blodprøver av deltakerne før de holdt pusten, rett etter, og ved bestemte intervaller i to timer etterpå. I tillegg målte forskerne blodet for oksygen og karbondioksid.

Kontrollgruppen gjennomgikk de samme undersøkelsene, men de hadde bare ligget på ryggen og pustet som normalt mens dykkerne holdt pusten.

Holdt pusten lenge

Gjennomsnittstiden for holding av pusten var 5 minutter og 35 sekunder, den beste holdt seg i 6 minutter og 43 sekunder, og den korteste var på 4 minutter og 41 sekunder.

"Fridykkerne fikk en forbigående økning av S100B-proteinet i blodet, noe som kan tyde på at den naturlige blod-hjerne-barrieren kan brytes når man holder pusten lenge. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Hos syv av de ni dykkerne økte forekomsten av proteinet S100B, mens ingen endring ble observert i kontrollgruppen.

I gjennomsnitt økte forekomsten av S100B-proteinet med 37 prosent i ti minutter etter at pusten var holdt, og innen to timer var det tilbake på normalt nivå.

Dykkerne viste også tegn på kvelning – oksygennivået i blodet falt, mens det ble mer karbondioksid.

- Bryter ned blod-hjerne-barrieren

Det høye nivået av S100B hos dykkerne var likevel godt under nivået som knyttes til hjerneskader. I tillegg var økningen av proteinet forbigående.

Forskerne mener det kan tyde på at det å holde pusten lenge bryter ned blod-hjerne-barrieren, som kontrollerer hva som beveger seg mellom blodsirkulasjonen og hjernen. S100B-proteinet holder seg vanligvis inne i hjernen uten å lekke ut i blodet.

De skriver at dykking ikke er den eneste sporten med fare for økning av S100B, og nevner også boksing, fotball med mye hodespill og langdistansesvømming.

Referanse:

Johan P.A. Andersson et. al., Increased serum levels of the brain damage marker S100B after apnea in trained breath-hold divers: a study including respiratory and cardiovascular observations, Journal of Applied Physiology, juli, 2009 (PDF)

Powered by Labrador CMS