Fotballspill kan skade nakken

Tyrkiske forskere har satt nakken til amatørfotballspillere under lupen. De mener disse spillerne er mer utsatt for nakkeskader, mest sannsynlig på grunn av nikking av ballen.
24.2 2004 07:00

Det er ikke ufarlig å leve, men tyrkiske forskere viser nå at det i alle fall ikke er ufarlig å spille fotball på amatørplan.

Røntgenbilder av nakkene til 30 fotballspillere avslører at de - sammenlignet med ikke-fotballspillere - hadde store problemer med nakkevirvlene.

Fotballspillerne forskerne undersøkte hadde mindre fleksible nakker, mer bevegelse, skade og større sammentrykning av nakkevirvlene.

Kan være farlig

Årsaken til nakkeskadene skyldes mest sannsynlig nikking av fotballen under kamper eller trening, og kan potensielt være farlig.

Noen opplever bare mildere smerter, mens andre utvikler en tilstand kalt cervical spondyloses, eller betennelse i virvlene, som får nakkevirvlene til å degenerere sånn at de ikke fungerer normalt.

Denne typen nakkeproblemer skjer normalt bare hos eldre personer, mens fotballspillere typisk får disse problemene 20 år før de eventuelt skulle slite med det.

Trening og korrekt nikking av ballen kan forebygge nakkeskadene, mener forskerne bak undersøkelsen.

Hjerneskader også?

Hva som er riktig nikking av en fotball sier historien ingenting om, så det tryggeste er kanskje rett og slett å avstå fra sånn aktivitet i det hele tatt.

Forskerne har tidligere sett på hodeskader forårsaket av nikking, men der spriker resultatene. Flere studier har påvist kognitive problemer hos fotballspillere, mens en annen undersøkelse mener dette ikke varer lenge.

Så; føler du deg litt glemsk eller mangler evne til å resonnere etter en kamp, kan du trøste deg med at problemene er kortvarige. Hvis du ikke får betennelse i nakken da.

Avholdenhet, her fra fotballspill, er antagelig det tryggeste som på andre områder i livet?

Lenker:

New Scientist

European Spine Journal

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse