Helse er sterkt knyttet til hva slags forhold du har til fortid, nåtid og fremtid. Ifølge en ny studie kan du få det bedre av å finne balanse mellom periodene i livet ditt.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Vi har observert at når folk tenker negativt om tidligere hendelser i livene sine, så har de også en negativ eller fatalistisk holdning til nåtiden.
- Dette skaper igjen større problemer i forholdene deres, og de skårer dårlig på livskvalitet.
Det sier Cristián Oyanadel ved universitetet i Granada i Spania i en pressemelding. Han er en av forfatterne bak studien som undersøkte 50 menneskers livskvalitet og holdninger til fortiden.
En av metodene forskerne brukte var spørreskjemaet Zimbardo Time Perspective Inventory, som brukes for å finne ut hva slags syn folk har på tid.
Etter at deltagerne ble plassert i grupper basert på hva slags syn de hadde på tid, ble de bedt om å svare på en rekke spørsmål om fysisk og psykisk velvære.
De tre gruppene var de med et negativt syn på fortiden, de som ser mot fremtiden, og de midt i mellom.
Studien viser at folk med negative holdninger til fortiden synes det er vanskeligere å sette inn et ekstra gir i hverdagen, og de sliter mer med å prestere på jobben. I tillegg føler de mer smerte, og har større sjanse for å bli syke.
- De har også en tendens til adferdsendringer og det å være triste og engstelige, sier Oyanadel.
Balansert syn er best
Ifølge forskerne er det best å ha et balansert forhold til ulike tider, og de som havnet i gruppen i midten kom best ut i undersøkelsen om livskvalitet.
- Dette er mennesker som lærer av tidligere erfaringer på en positiv måte. De er mer fokuserte på å oppnå fremtidige mål og krever mye av seg selv. Likevel ignorerer de ikke at de trenger følelser og behagelige erfaringer.
Studien viser også at de med det mest balanserte forholdet til tid er sterkere fysisk og har bedre mental helse.
- På den andre siden har vi folk som er mer fokusert på fremtiden, som de som setter sine personlige mål foran alt annet og glemmer å ta vare på sine positive opplevelser fra fortiden.
Ifølge studien har ikke denne gruppen dårligere mental eller fysisk helse, men de skårer likevel dårligere på livskvalitet enn gruppen med et mer balansert syn.
Referanse:
Annonse
Cristián Oyanadel og Gualberto Buela-Casal, La percepción del tiempo: influencias en la salud física y mental, Universitas Psychologica 10(1), 2011