Vegard Vinje ble kåret til årets ingeniørstudent. I masteroppgaven har han samarbeidet tverrfaglig med medisinske forskere ved Rikshospitalet. – Det var utrolig kult å vinne pris, sier Vegard Vinje, som nå tar fatt på doktorgraden. Her med informasjonsdirektør Marianne Øiahals i Forsvarsmateriell. (Foto: Universum)
Årets ingeniørstudent vil løse migrenegåten
Masterstudenten Vegard Vinje ved Universitetet i Oslo er kåret til årets ingeniørstudent. Han får prisen for sine simuleringer av væskestrømninger i hjernen, som på sikt kan belyse gåten rundt Alzheimers og migrenelignende lidelser.
Bærumsgutten Vegard Vinje er 25 år og legger nå siste finpussen på en mastergrad ved matematisk- og naturvitenskapelig fakultet ved UiO.
– Jeg fikk vite at jeg fikk prisen på bursdagen min, så det var jo litt artig, sier han til forskning.no.
Prisen ble delt ut under Universum Awards den 19. april. Hensikten med kåringen er å hedre flinke studenter, samt å øke bevisstheten om hva næringslivet ser etter. Det er 14. gang prisen deles ut blant de flinkeste studentene i landet.
Simulerer hjernevæske-strøm
Vegard Vinje skal nå jobbe videre med simulering av spinalvæske og kartlegge væskestrømninger i hjernen ved Simula Research Laboratory på Fornebu, hvor han har fått doktorgradsstipendiat.
– I masteroppgaven har jeg kartlagt væskestrømmer i hjernen ved migrenelignende tilstander i samarbeid med leger ved Rikshospitalet, forteller Vinje til forskning.no.
Han forklarer at legene tar MR av hjernen på pasienter, og at de gjennom tverrfaglig samarbeid prøver å finne ut mer om hva som skiller disse pasientene fra friske.
– Utfordringen er å måle trykket i væsken, og til det må vi bruke matematiske beregninger, forklarer han.
Skal samarbeide med sykehus
Arbeidet kan føre oss nærmere svaret på hva som forårsaker sykdommer som Alzheimers og migrenelignende tilstander, som begge er utbredte sykdommer i befolkningen, ifølge juryen.
– Det er tydelig at studenten evner å sette sitt fag og teknologisk detaljfokus i en større sammenheng, og ikke minst i et samfunnsnyttig perspektiv, sier juryen i sin begrunnelse.
Selv understreker studenten at det er langt frem til noe gjennombrudd.
– Det er vanskelig, men kanskje kan vi avdekke mer om migrenelignende hodepine, sier Vinje. Også fremover skal han samarbeide tverrfaglig med medisinske forskere ved Rikshospitalet og Ullevål sykehus.
Vegard er forøvrig barnebarnet til språkprofessor Finn-Erik Vinje, og sønn av stortingsrepresentant Kristin Vinje.
Samfunnsnyttig
Juryen la vekt på at Vegard Vinje har stor faglig kompetanse og teknologisk forståelse.
– Han har gode akademiske resultater og bruker allerede sin kompetanse og engasjement til noe samfunnsnyttig, uttaler juryen.
Ulike høgskoler og universiteter i landet har sendt inn kandidater til prisen, som blir utdelt av konsulent- og analyseselskapet Universum sammen med Forsvarsmateriell.
Juryen som har vurdert kandidatene har bestått av en ingeniør, en offiser med ingeniørbakgrunn samt fageksperter fra HR og kommunikasjon.
Over 50 nominerte
Etter å ha gått gjennom de over 50 nominerte kandidatene satt Forsvarsmateriell igjen med seks finalister, som alle ble intervjuet via telefon med påfølgende sjekk av referanser.
– De nominerte studentene har flotte CV-er, de har deltatt i store utviklingsprosjekter og har sterke akademiske resultater. I tillegg viser mange stort samfunnsengasjement, sier Elisabeth Sandberg i HR-avdelingen til Forsvarsmateriell.
Gyver løs på utfordringer
Vegard Vinje har også vært utvekslingsstudent i USA. Ifølge referansen har studenten fint lite respekt for problemstillinger og gyver løs på enhver utfordring.
«Gi ham en oppgave du ikke klarer selv, og han fikser det».
Under prisutdelingen uttalte studenten:
– Jeg studerer jo ikke for å vinne priser, men dette var utrolig kult. Dette er også viktig for faget, og ikke minst linjen jeg går på ved Universitetet i Oslo.
I tråd med trend
Universum ble dannet for å forbedre kommunikasjonen mellom studenter og arbeidsgivere som ønsket å rekruttere dem. Hvert år undersøker de hvilke steder studenter og arbeidstakere synes det er attraktivt å jobbe. I årets undersøkelse blant 15 643 studenter seiler offentlige virksomheter opp som en favoritt, og gir dermed oljeselskapene hard konkurranse.
Derfor mener konsulentselskapet at det er trendriktig at en offentlig virksomhet deler ut prisen.
– Ingeniørene danner ryggraden til Forsvarsmateriell. Våre ingeniører har faglig tyngde, men de må også klare å samarbeide med både industri, forskere, medarbeidere og soldater. Derfor ble også sosiale egenskaper og kommunikasjonsevner vektlagt, sier Sandberg.
Forsvarsmateriell er en helt ny etat i forsvarssektoren som anskaffer og forvalter militært utstyr for Forsvaret og andre etater i forsvarssektoren.