(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)
Nikotinets nyttige side
Nikotin i små doser kan kanskje redde hjernene til nyfødte etter alvorlig surstoffmangel, antyder norsk forskning.
- Forsøket mitt viste at griser som hadde fått en liten dose nikotin etter å ha blitt kunstig utsatt for surstoffmangel, tålte fraværet av oksygen bedre enn de som ikke hadde fått nikotindosen, sier Jannicke Hanne Andresen
Hun er lege, og har skrevet doktorgrad ved pediatrisk forskningsinstitutt på Rikshospitalet.
Forsøk hun har gjort med nyfødte griser, gir antydninger om at nikotin faktisk kan beskytte mot skader på hjernen. Hun håper funnene kan overføres til behandling av spedbarn som har fått alvorlig oksygenmangel under fødselen.
- 23 prosent av verdens barnedødelighet skyldes skader barna har fått etter surstoffmangel under fødselen. I tillegg får mange alvorlige hjerneskader, og det er viktig å finne en effektiv og enkel behandling som ikke koster flesk, sier Andresen.
Realistisk
Andresen utformet griseforsøket slik at det skulle ligne de hendelsene og mekanismene som gir hjerneskade hos nyfødte barn på grunn av surstoffmangel.
Men hvorfor gjorde ikke nikotinet skade, men tvert i mot så ut til å hjelpe hjernene til smågrisene da de manglet surstoff?
- Her er doseringen det viktige. Nikotin opptrer motsatt i store og små mengder. Store mengder nikotin forårsaker celledød, mens små doser motvirker celledød, og kan dermed begrense slike skader i hjernen, sier Jannicke Andresen.
Grisene hadde etter en time med nikotintilførsel, omtrent det samme nikotinnivået i blodet som et menneske har etter å ha røyket en sigarett. Det hadde tydlig god effekt på hjernen.
- Hjernene deres hadde et lavere nivå av skadelige substanser, såkalte sukrater, og det så også ut til at hjernene deres hadde produsert mer enn normalt av proteinet BDNF, noe som hjernen naturlig bruker for å beskytte seg, sier Andresen til forskning.no.
- Ennå i startgropa
I enkelte afrikanske land dør opptil 200 av 1000 nyfødte som følge av oksygenmangel under fødselen, og det er et res blant forskere for å finne en god behandlingsform.
Det er imidlertid mye forskning som gjenstår før funnene fra Andresens forsøk med nikotin og griser kan overføres til mennesker, ifølge forskeren selv.
- Vi har funnet ut en del ting, som at nikotinen bør tilføres innen seks timer etter fødselen for optimal effekt, men det er størrelsen på nikotindosen vi må forske mer på.
- Hvordan dosen skal reguleres dersom mor har brukt nikotin under svangerskapet må vi også finne svar på, sier Andresen til forskning.no.
- Er det ingen farer knyttet til å gi en nikotindose til et nyfødt barn?
- Kronisk bruk av nikotin er skadelig, men en liten dose som akutt behandling etter fødselen skal ikke være forbundet med noen skade, mener hun.
Kilde:
Andresen, J.H(2008) Perinatal asphyxia and intervention: possible neuroprotective effects of intravenous nicotine administration. An experimental study in newborn piglets. Doktoravhandling, Pediatrisk forskningsinstitutt på Rikshospitalet