Annonse

Håp etter hjertestans

Ikke gi opp gjenopplivingen, og hold kontakten med nødsentralen, oppfordrer norske eksperter etter historien om amerikaneren som overlevde halvannen times hjertestans.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forskning.no i går fortalte vi om 54-åringen fra Minnesota som ble gjenopplivet etter over halvannen time uten puls, takket være iherdig innsats fra forbipasserende og rask respons fra akuttteamet fra Mayo-klinikken.

Les artikkelen: Overlevde uten puls i halvannen time

I området rundt Tromsø er prosenten overlevende etter hjertestans doblet de siste ti år, viser nye resultater. Mye av forklaringen ligger i at befolkningen har fått bedre ferdigheter i gjenoppliving.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Lær gjenoppliving

- Det viktigste med denne historien er at vi ikke skal gi opp. Stå på og lær deg grunnleggende hjerte-lungeredning! oppfordrer Mads Gilbert, professor i akuttmedisin og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk,Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Han forteller om et lignende tilfelle i Nord-Norge. Et team fra bil- og helikopterambulansen fikk i gang hjertet til en 60 år gammel mann med hjertestans i samband med akutt hjerteinfarkt, men først etter langvarlig HLR og hele 23 defibrillatorstøt kombinert med medisiner som løser opp blodproppen i hjertet.

- Tidsvinduet for mulig overlevelse ved prehospital hjertestans er nok mye videre enn vi tidligere har trodd. Raskt startet, god hjerte-lunge-redning (HLR) fra publikum og kort ambulanse-responstid med kvalifiserte ambulansearbeidere og tidlig defibrillering er nøkkelen til økt overlevelse, sier han.

Bedre å være nedkjølt

Mads Gilbert (Foto: Universitetssykehuset i Nord-Norge)

- Vi vet ikke om 54-åringen fra Minnesota var nedkjølt, men han kan i så fall kan han ha hatt hjelp av nedkjølingen også, sier Gilbert.

Han var selv med på teamet som reddet en ung kvinnelig skiløper etter over tre timer med hjertestans og nedkjøling til 13,7 grader. Hun stod på ski, falt ut i en elv og ble klemt fast under isen.

Dette er fortsatt verdens laveste rapporterte kroppstemperatur på en overlever etter kritisk nedkjøling og hjertestans. Historien vakte internasjonal oppsikt og fikk bred mediedekning i 1999. Begge de nevnte pasientene er i fullt arbeid i dag.

- Er du ung og nedkjølt med hjertestans, har du generelt større sjanse for å overleve, sier Gilbert.

-Husk at hjerte- lungeredning er noe selv barn kan lære. Ring 113, stå på, og fortsettmed hjertekompresjon og munn-til-munn til ambulansen kommer! Og hold kontakten med AMK-sentralen! De kan gi gode råd mens ambulansen er underveis, oppfordrer han.

Kapnografi også i norske ambulanser

I tilfellet fra Minnesota ble blodgjennomstrømmingen overvåket med såkalt kapnografi. Dette er utstyr som måler konsentrasjonen av karbondioksid i blodet.

- Kapnografi er i bruk ved ambulansetjenester Norge også, forteller Kjetil Sunde. Han er professor i intensivmedisin ved Avdeling for anestesiologi ved Universitetssykehuset i Oslo.

Sunde forteller videre at Norsk Resuscitasjonsråd anbefalte at slikt utstyr kunne brukes som en tilleggsressurs for å overvåke effektiviteten av gjenoppliving allerede i 2005.

- Kapnografi er enda mer vektlagt i de siste retningslinjene fra 2010. Men det aller viktigste er gjenoppliving av god kvalitet over tid, med eller uten kapnografi. Norge er langt framme innen forskning på behandling av hjertestans, forteller Sunde.

- Både Oslo, Stavanger og Tromsø kan rapportere en betydelig økt overlevelse de siste årene. I Oslo er den doblet på 10 år, sier han.

Og Sunde kjenner til flere tilsvarende tilfelle som det fra Minnesota.

Reagerer raskt

- I vårt distrikt rundt Tromsø har andelen overlevende utskrevet i live fra UNN etter hjertestans blitt doblet siste ti år til 44 prosent hos denne gruppen pasienter med prehospital hjertestans – som denne mannen fra Minnesota , forteller Mads Gilbert.

Han tror forklaringen ligger i bedre ferdigheter i HLR, kortere responstid og mer fokus på pasienter med akutte brystsmerter.

- Nå rykker vi tidligere ut ved melding om brystsmerter. Vi har organisert denne tjenesten rundt våre bilambulanser og kommunelegene, fordi vi da kommer tidligere i forløpet av et infarkt med stans, sier Gilbert.

Han tror også at distriktet rundt Tromsø har den høyeste andelen hjertestans hvor publikum starter med gjenoppliving.

- Hos åtte av 10 med hjertestans i Tromsø kommune, har publikum startet HLR før ambulansen ankommer. Det er trolig en nøkkel til suksess og høy overlevelsesprosent, sier Gilbert.

Referanse/lenke:

Mirakelet under isen – om gjenopplivingen av Anna Bågenholm, Aftenpostens nettsider

Mads Gilbert, Rolf Busund, Arne Skagseth, Paul Åge Nilsen, Jan P Solbø: Resuscitation from accidental hypothermia of 13.7°C with circulatory arrest, The Lancet, Vol 355, 29. januar 2000

 

Powered by Labrador CMS