Akupunktur under lupa

Er det er stikk eller psykologi som gjør susen? Engelske forskere skal titte under teppet til den eldgamle nålemedisinen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne ved Southampton University har allerede gjort en undersøkelse som viste at akupunktur hjelper mot kroniske nakkesmerter. Pasientene som hengav seg til stikkene, fikk plagene redusert med 60 prosent. Men hvorfor?

Når teamet drar i gang en ny studie, av rundt 300 mennesker med vonde knær og hofter, vil de stille tre forskjellige spørsmål: Er behandlinga effektiv? Har forholdet mellom akupunktøren og pasienten noe å si? Blir folk rett og slett friskere av å bli stukket litt i?

Et lurt utpønsket eksperiment skal gi svar på alle tre.

Tre i en

For det første skal man dele opp pasientene i grupper, hvor noen får ekte akupunktur, mens andre får narreakupunktur. Sammenligner man resultatene, kan man finne ut om behandlinga faktisk virker.

I tillegg sørger forskerne for at halvparten av pasientene får behandling av en empatisk og hyggelig akupunktør, mens resten får nålene sine og ferdig med det. Dermed ser man om den mellommenneskelige kontakten er noe av hemmeligheten bak stikkene.

Til slutt skal forskerne sammenligne resultatene fra to grupper som har fått forskjellig narrebehandling. Den ene skal bli stukket på ordentlig, men på feil steder, mens den andre bare skal lures til å tro at huden er blitt gjennomhullet. Vitsen er å finne ut om det å stikke nåler i folk kan gi en virkning, selv om det ikke er ordentlig akupunktur.

Noe å lære

- Vi er spesielt interessert i om forholdet mellom akupunktøren og pasienten har noe å si, sier Peter White som leder teamet. Til en viss grad har moderne medisin glemt å vektlegge den spesielle og individuelle kontakten mellom pasient og terapeut.

Kanskje akupunkturen kan lære oss å forstå prosessen bedre? lurer White.

Her finner du mer om forskning på akupunktur.

Lenker:

BBC: Acupuncture put under spotlight
Southampton University

Powered by Labrador CMS