Én av tre dyrker kjendiser

Å dyrke en kjendis eller to kan være sunt, melder amerikanske og britiske psykologer. Er du utadvendt og positiv kan litt kjendissladder bidra til venneprat og underholdning. Men sykelig kjendisfikserte er villige til å begå lovbrudd om "deres" kjendis hadde bedt dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Du skal ikke se bort fra at det er en del personer som ville dø for Ben Affleck eller Jennifer Lopez."

- Kjendisdyrking behøver ikke være så galt. Men våre resultater viser at for mye av det gode ikke er så sunt, sier psykolog John Maltby, doktor ved University of Leicester i Storbritannia.

Celebrity worship syndrome

Sammen med tre amerikanske kolleger undersøker han “celebrity worship syndrome” (CWS) - kjendisdyrker-syndrom. Hele 29 prosent av en testgruppe på 700 personer viste seg å dyrke en favorittkjendis i større eller mindre grad. En firedel av de undersøkte var så hardt rammet at det påvirket deres daglige aktiviteter.

Gruppen var sammensatt av mennesker mellom 18 og 60 år som skulle avspeile samfunnet i forhold til alder, kjønn, sivil status, utdanning, yrke og etnisk tilhørighet. De utkårede kjendiser var primært berømtheter fra film, TV eller sportsverdenen. Men i tillegg til personer som Kylie Minogue og David Beckham, seilte også den britiske statsminister Tony Blair opp som en favorittkjendis.

Utadvendte og glade

Forskerne fant tre nivåer av CWS. 18 prosent av testgruppen tilhørte den minst ekstreme kategorien, og fulgte med på nytt om sin favorittkjendis for underholdning og prat i venneflokken. Personer i denne gruppen viste seg å være mer utadvendte, glade og optimistiske, og deres eneste tilbøyelighet var å prate mye om favorittkjendisen.

- Hvis man er utadvendt og opptatt av en kjendis, vil kjendisdyrkingen foregå nettopp på grunn av underholdning og sosiale årsaker, sier Maltby.

- Måten du dyrker idolet sier noe om din personlighet.

Personlige følelser

For tyngre tilfeller av kjendis-syke er situasjonen verre. Ni prosent av testgruppen var i mellomgruppen, med intense eller personlige følelser for sin utvalgte kjendis. De er mer utsatt for dårlig selvbilde, depresjoner eller nervøse lidelser, og tror ofte det er et spesielt bånd mellom dem og kjendisen.

Ville lyve, stjele eller verre

To prosent av testgruppen tilhørte sterkeste grad av idoldyrking, med tendenser til sykelige holdninger og atferd. De karakteriseres som enstøinger, impulsive, antisosiale og vanskelige. Under utspørring innrømmet personer fra denne gruppen at de ville lyve, stjele eller begå verre handlinger hvis deres favorittkjendis hadde bedt dem. De var også villige til å dø for sitt idol.

- For disse personene er idoldyrking en flukt fra hva de oppfatter som en brutal virkelighet, sier John Maltby.

Powered by Labrador CMS