Barnehumor over grensen

Ler barn i forskjellige land av det samme, eller er barnehumor ulik i forskjellige kulturer? Forskere skal teste hva som slår an i fem land med barne-TV og fnise-målinger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Barnefavorittene Simpsons."

- Vi vil finne ut hva barn ler av, og om det er nasjonale eller kulturelle forskjeller som påvirker sansen for humor, sier Máire Messenger-Davies, professor i mediefag ved University of Ulster i Storbritannia.

Tyskland, Israel, Sør-Afrika, USA og Storbritannia deltar i prosjektet, som drives av det tyske IZI-instituttet for forskning på barn og medier.

Fnisometer

Forskerne er i gang med å samle eksempler på humor i de forskjellige landene, for det meste TV-programmer. De vil bli testet ut på en gruppe 8-12-åringer fra utvalgte skoler i hvert land.

Underveis måles latter og fnis med et eget “fnisometer”. I etterkant forteller barna om hva de syntes om humorbidragene.

- Vi vet at barn liker verbal humor, ordspill og slike ting, men de ler også av fysisk humor, som folk som detter. Vi ønsker å finne ut hva slags humor som krysser landegrensene, og hva som er særegent for ett land eller kultur, forteller Messenger-Davies.

Forskerne vil også undersøke om jenter og gutter ler av de samme tingene.

- Barnehumoren er lik

- Barnehumoren er nokså lik overalt, tror Frode Søbstad, professor i førskolepedagogikk ved Dronning Mauds Minne - Høgskole for førskolelærerutdanning. Han har forsket på barn, humor og medier i en årrekke.

"Frode Søbstad."

Språk og kultur kan nok føre til at humor får ulik form, men generelt er den universell, mener Søbstad.

- Barn verdsetter i prinsippet det samme som voksne, men her vil erfaringer, språklige og kognitive forhold spille inn. Dette gjør at barn ikke alltid skjønner ironi og parodier, sier han.

Barnas utvikling gjør også at bestemte typer humor er ekstra populær i forskjellige aldersgrupper - som bæsjevitser i to-tre-årsalderen eller sexvitser i tenårene.

Homer Simpson verden over

Barnehumor på TV er blitt mer internasjonal med samme programmer som sendes i forskjellige land. Men dette gjelder først og fremst amerikanske og engelske produksjoner.

- Programmer som The Simpsons sendes over store deler av verden. Denne undersøkelsen vil vise om akkurat den humoren slår like godt an overalt, sier Máire Messenger-Davies.

I serien er guttungen Bart Simpson mye smartere enn faren Homer og stort sett alle voksne. Fleip med autoriteter går hjem hos barn, påpeker Frode Søbstad.

- Maktforhold mellom barn og voksne gjør at barn ofte setter pris på humor i et overlegenhets-/underlegenhetsperspektiv. Det gjør at de ler av foreldre, lærere, prester og andre autoriteter. I vitser der dette er sentralt har barna gjerne en helterolle, à la Askeladden.

Så er internasjonal barnehumor mer enn bananskall og bløtkaker? Det vil ta et års tid før forskerne finner svaret.

Powered by Labrador CMS