Konsistensmidler finnes i titusenvis av produkter, som iskrem, sauser og pålegg. Men produsentene vil ofte ikke oppgi hvor mye som er tilsatt.(Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB)
Kan disse midlene i ultraprosessert mat kobles til diabetes 2?
– Interessant, men ingen grunn til bekymring for folk flest, sier norsk ekspert.
IngridSpildejournalist
Publisert
Emulgatorer og stabilisatorer er konsistensmidler som brukes
i mange typer ultraprosessert mat. De gir produktene en god konsistens som
holder seg over tid.
Mange typer sjokolademelk er for eksempel tilsatt stoffet karragenan
for at sjokoladen skal fordele seg i melken i stedet for å synke til bunnen.
Ulike konsistensmidler finnes i titusenvis av produkter, som
iskrem, sauser, margarin, kaker, dressinger, desserter, kremoster, plantemelk,
posteier, skinkepålegg og plantebaserte pålegg.
Og nå kommer altså en ny studie som kobler disse stoffene
til risiko for diabetes type 2.
Økt risiko
Clara Salame fra Université Sorbonne Paris Nord og hennes
kollegaer har undersøkt data fra 100.000 deltagere i den franske NutriNet-Santé-studien.
Deltagerne er blitt fulgt over flere år, hvor de har svart
på gjentatte spørreskjemaer om hva de spiser. Samtidig har forskerne fulgt med på
deltagernes helse.
I løpet av en periode på nesten sju år utviklet litt over 1.000
av personene diabetes 2.
Den nye studien viser at risikoen for at dette skulle skje,
var litt større hos deltagerne som fikk i seg mye av konsistensmidlene guargummi,
xantangummi, gummi arabicum, karragenan, trikaliumfosfat, natriumsitrat og mono-
og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer.
Dette er svært vanlige konsistensmidler.
– God kvalitet
– Dette er en studie av god kvalitet, sier professor Harald
Carlsen ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Carlsen forsker selv på virkningen av konsistensmidler. Han
kjenner godt til NutriNet-Santé-studien og tidligere undersøkelser dette
forskningsmiljøet har publisert.
Annonse
– De har vært svært gode til å kartlegge deltagernes
kosthold så nøyaktig som det er mulig i en så stor gruppe, sier Carlsen.
Forskerne har gjort undersøkelser ned til enkeltprodukter
fra ulike produsenter, for å kunne avgjøre hvor mye deltagerne fikk i seg av forskjellige
konsistensmidler. Dette er en svært krevende oppgave, mener Carlsen.
– Industrien vil ikke oppgi hvor mye av et tilsetningsstoff
som finnes i en vare. Vi har det samme problemet i Norge, når vi nå forsøker å
kartlegge forbruket her, sier han.
Siden innholdsfortegnelsen forteller hva som finnes i ulike
matvarer, går det an å kartlegge hvilke konsistensmidler folk i Norge får i
seg. Men ikke hvor mye.
Dette har imidlertid forskerne bak NutriNet-Santé-studien klart
å finne ut av.
Liten risiko og stor usikkerhet
Carlsen mener den nye studien er interessant, med tanke på
at tidligere undersøkelser har hintet om en uheldig effekt.
Men han mener det er liten grunn til bekymring for folk
flest.
– Effekten forskerne ser i studien, er ganske liten, sier
Carlsen.
Risikoen for å få diabetes 2 øker altså bare bittelitt hos
dem som spiser mye konsistensmidler.
En annen sak er at mange ulike faktorer kan øke risikoen for
diabetes 2, som fedme, lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold.
Det er også slik at mange ultraprosesserte matvarer
inneholder mye sukker, fett, salt og andre tilsetningsstoffer. Det kan være
vanskelig å skille virkningen av ett konsistensmiddel fra effekten av de andre
ingrediensene.
Annonse
Salame og kollegaene har forsøkt å ta hensyn til slike
faktorer, men det er vanskelig å få kontroll på alle.
Dermed er det en fare for at økningen i risiko for diabetes egentlig
skyldes andre faktorer enn konsistensmidlene.
– Feil å si at stoffene er farlige
Selv skriver Salame og kollegaene at det må gjøres flere
studier før vi kan si noe sikkert. Både langtidsoppfølging av store grupper
deltagere, som i NutriNet-Santé-studien, og kortvarige eksperimenter på dyr og mennesker.
Hvis slike undersøkelser kommer fram til samme resultat, bør
man revurdere regelverket for bruken av disse tilsetningsstoffene, skriver forskerne.
Carlsen, på sin side, mener det foreløpig ikke er noen grunn
til å endre reglene.
– Disse resultatene tilsier absolutt ikke at man bør advare
mot konsistensmidler. Det vil være feil å si at disse stoffene er farlige, sier
han.
Vet for lite
Carlsen mener imidlertid det er viktig å finne ut mer om hvilken
effekt konsistensmidlene kan ha på kroppen.
– Når man tidligere har vurdert disse stoffene, har
argumentet vært at de ikke tas opp i kroppen og at de dermed ikke kan gjøre
noen skade.
Men de siste årene har stadig mer forskning pekt mot at kroppen
også kan påvirkes igjennom tarmfloraen.
– Eksperimenter har vist at noen av disse stoffene kan påvirke
tarmfloraen, og kanskje på en negativ måte i noen tilfeller, sier Carlsen.
Men foreløpig vet vi lite om hvordan dette påvirker oss
mennesker. Vi vet heller ikke hva som skjer når mange ulike tilsetningsstoffer
kombineres i tarmen.
I 2023 gikk Vitenskapskomiteen for mat og miljø igjennom
forskningen som er gjort på konsistensmidler og tarmen. Konklusjonen var rett og
slett at det finnes for lite god forskning til å si hvilken effekt stoffene
hadde.
Et av problemene er at det samme stoffet kan ha ulik virkning i
forskjellige former. Det ser for eksempel ut til at noen former for karragenan kan
ha negativ virkning, mens andre ikke har det.
Det er dessuten grunn til å tro at mennesker kan reagere
ulikt på konsistensmidler, kanskje avhengig av kostholdet generelt eller
sammensetningen av bakterier i tarmen.
Fiber med ulik virkning
– Konsistensmidlene er fiber, sier Carlsen.
Og fiber forer bakteriefloraen i tarmen. I mange tilfeller
er dette veldig bra for oss. Bakteriene får tarminnholdet til å flyte bedre, og de
lager stoffer som er sunne for kroppen.
Men det er ikke gitt at tarmfloraen gjør gode ting for alle,
mener Carlsen.
– Et fiberrikt kosthold kan føre til voldsomme tarmplager
hvis du ikke har de rette tarmbakteriene. Og dessuten kommer fiber i mange
former som virker ulikt.
Nylig viste for eksempel en studie at inulin – som ofte
tilsettes for å øke fiberinnholdet i mat – kunne gi tarmbetennelser i mus.
Innenfor gjennomsnittet i NutriNet-Santé-studien er det ikke
umulig at du finner personer med helt ulik reaksjon på det samme konsistensmidlet.
Det kan tenkes at noen hadde godt av stoffene, mens andre fikk dårligere helse.
– Dette er komplisert, sier Carlsen.
Referanse:
Annonse
C. Salame,
m.fl., Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of
data from the NutriNet-Santé prospective cohort study, The Lancet Diabetes and
Endocrinology, mai 2024. Sammendrag.