– En veldig interessant studie, sier norsk professor.
Noen ganger kan sukkerhungeren være uimotståelig. Kan mangelen på en bakterie være noe av årsaken?(Foto: BORIMAT PRAOKAEW / Shutterstock / NTB)
IngridSpildejournalist
Publisert
De fleste av oss har nok opplevd en og annen episode av
sukkerhunger, hvor lysten på noe søtt har overvunnet både fornuft og
prinsipper.
Men visste du at dette søtsuget påvirkes av mange mekanismer
i kroppen?
Tidligere forskning har vist at gener gjør noen mennesker mer
utsatt. Og både hormoner og hjernekjemi er med på å avgjøre hvor sterkt suget
etter sukker blir.
Og nå kommer altså en ny studie som hinter om at også
tarmfloraen kan ha en finger med i spillet.
Da mus fikk tilført en viss bakterie – eller stoffene den
lager – ble de mindre opptatt av søt mat.
– Dette er en veldig interessant studie, selv om det er noen
ting jeg stusser over, sier professor Harald Carlsen ved NMBU.
Den nye undersøkelsen er gjort på mus, og vi vet dermed ikke
om de samme effektene gjelder for mennesker.
Men utgangspunktet for studien er et fenomen som finnes hos
begge arter.
Forsker Tingting Zhang fra Jiangnan University og kollegaene
undersøkte mus og mennesker som begge hadde diabetes type 2. Det viste seg at
både menneskene og dyra hadde unormalt lite av en reseptor som heter FFAR4.
Dette er en slags mottager som kan oppfatte fettstoffer.
Reseptoren finnes mange steder i kroppen og er en viktig del av systemet som regulerer
inntaket av energi.
Forskerne observerte at mus med lite av FFAR4-reseptoren var
spesielt sultne på sukker. Men hvorfor?
Forskerne gjorde flere undersøkelser for å finne ut hvordan
dette hang sammen.
Tarmbakterie var nøkkelen
Det er her bakteriene kommer inn.
Forskerne gjorde forsøk med musene. Da de fjernet
FFAR4-reseptorene fra tarmen til dyra, ble det også færre bakterier fra slekten
Bacteroides vulgatus i tarmfloraen.
Dermed ble det også mindre av stoffet pantotenat, som disse
bakteriene produserer.
Annonse
Og dette stoffet viste seg å spille en helt spesiell rolle.
Forskerne fant ut at pantotenat stimulerte celler til å
produsere GLP-1 – stoffet som finnes i de nye slankemedisinene. GLP-1 påvirket igjen
leveren, som sendte ut et stoff som påvirket et hjernesenter som styrer appetitt.
Da det ble mindre pantotenat, økte musenes sult på sukker.
Behandlet søtsuget hos musene
Kort oppsummert antydet dette altså at færre B.
vulgatus-bakterier i tarmen gir større sukkersug.
I en annen del av studien gjorde forskerne flere
eksperimenter for å teste denne hypotesen.
Zhang og kollegaene transplanterte inn B. vulgatus-bakterier
i mus uten FFAR4-reseptorer, eller de ga musene bakterieprodusert pantotenat.
Begge disse strategiene reduserte søtsuget hos dyra.
Mange spørsmål
– Til sammen peker dette mot at det er en årsakssammenheng
her, sier Carlsen. Han forsker selv på tarmbakterier, men har ikke vært med på
denne studien.
Han mener resultatene kan stemme med mekanismer som er
avdekket i tidligere studier.
– Det som er nytt, er koblingen til bestemte bakterier og stoffer
som de lager.
Annonse
Carlsen mener imidlertid at mange viktige spørsmål gjenstår.
Vi vet for eksempel ikke hvorfor antallet FFAR4-reseptorer
påvirker tarmfloraen.
Et annet spørsmål er knyttet til det bakterieproduserte
stoffet pantotenat.
– Pantotenat er bare et annet navn på vitamin B5, sier
Carlsen.
– Forskerne foreslår dette som et potensielt middel for å
behandle diabetes type 2. Hvis det er så enkelt som at det er vitamin B5 vi
snakker om, så synes jeg det er rart.
Kanskje handler det spesielt om bakterieprodusert
pantotenat. Det finnes flere varianter av dette stoffet, men dette diskuteres
ikke i artikkelen, ifølge Carlsen.
Må undersøke mennesker
Det gjenstår selvfølgelig også å finne ut om resultatene fra
mus gjelder for mennesker. Foreløpig vet vi verken om mennesker med færre
FFAR4-reseptorer har lite B. vulgatus, eller om dette i så fall påvirker
søtsug.
Det er heller ikke klart om det er sunt å ha høye nivåer av
denne bakterien.
– I en tidligere dansk studie så B. vulgatus ut til å ha en negativ
virkning på helsa, sier Carlsen.
Han mener det kan være viktig å undersøke dette videre.
Et sterkt sug etter noe søtt kan gjøre det ekstra vanskelig
å unngå fedme og sykdommene som følger med. Midler som demper denne
sukkerhungeren, kan dermed tenkes å hjelpe mot disse helseutfordringene.