Tenk mer, spis mindre

Se for deg at du spiser mye sjokolade, fra første til siste bit, mange ganger. Så ender du  opp med å spise vesentlig mindre ordentlig sjokolade etterpå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Å tenke seg gjennom hele måltider og godteriskåler er helt greit, selv om du slanker deg  eller planlegger å gå ned i vekt.

Det mener forskere fra Carnegie Mellon University i USA.

I årtier har vi jo trodd at tanken på sukkerholdige fristelser, eller annet man er fysen på, bare øker suget.

Vårt funn endrer på denne antakelsen, fortsetter forskerne.

Folk som igjen og igjen visualiserte stort inntak av eksempelvis M&M-sjokolade og osteterninger, spiste mindre etterpå av de faktiske fristelsene enn andre personer.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Science.

Feilslått strategi

- Funnene antyder at forsøk på å undertrykke tanker om forlokkende mat, i den hensikt å dempe suget etter noe du har lyst på, er en feilslått strategi, sier førsteamanuensis Carey Morewedge.

Han påpeker at det er forskjell på mer løsvrevne tanker om mat,  og det å forestille seg selve spisingen.

- Å tenke på lukt og smak kan øke apetitten for en matvare, men en hvis du forestiller deg at du faktisk spiser maten, så går appettitten ned etterpå, uttaler Morewedge i et videointervju.

Vaskemaskiner og godteri

I ett eksperiment skulle deltakerne tenke at de utførte en bestemt handling 33 ganger etter hverandre, fra begynnelse til slutt, på et vaskeri.

En gruppe skulle putte 30 mynter på en vaskemaskin og deretter spise tre M&M-sjokolader. En annen skulle putte tre mynter på vaskemaskinen og spise 33 M&M-er.

Kontrollgruppen fikk ikke lov til å tenke at de spiste noe sjokolade, men skulle stedet kun visualisere at de puttet 30 mynter på vaskemaskinen.

Etterpå fikk deltakerne fra alle tre grupper spise så mye de orket fra en bolle fylt med samme type godteri.

De som hadde spist flest imaginære M&M, spiste vesentlig færre da den virkelige momsingen startet.

Å tenke det, og oppleve det

- Å se for seg at man spiser noe, er til en viss grad et substitutt for faktisk å gjøre det.

- Forskjellen mellom de mentale bildene og det man faktisk opplever kan være mindre enn antatt, sier forskeren i en pressemelding.

Et annet eksperiment viste at visualisering av måltider og et lavere inntak av faktisk mat også handlet om tilvenning. 

Motivasjonen for å spise mer sank gradvis, påpeker forskerne.

Referanse:

Thought for Food: Imagined Consumption Reduces Actual Consumption. C.K. Morewedge, Y.E. Huh, J. Vosgerau . Science, 10. desember 2010

Powered by Labrador CMS