Den nye studien peker på at det er sunt for fordøyelsen med fullkorn. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Fullkorn får deg til å fise mer – men gir et sunt fordøyelsessystem

Fullkorn setter tarmen i arbeid. En ny studie tyder på at folk som spiser mye fullkorn, promper mer enn folk som spiser raffinert hvete. Det er et sunnhetstegn, forklarer forskere. 

Fakta

75 forsøkspersoner av begge kjønn ble fordelt i tre grupper. De fikk enten fullkornsrug, fullkornshvete eller kornprodukter uten fullkorn. Forsøket løp over seks uker.

Forsøkspersonene ble undersøkt før, under og etter forsøket. De fylte ut spørreskjemaer om helsen, og forskerne studerte tarmbakteriene ut fra avføringsprøver.

De som utelukkende spiste fullkorn, hadde flere avføringer enn normalt og ga fra seg mer tarmgass, mens kontrollgruppen følte seg mer oppblåst og slitne.

Forskerne kunne måle et høyere nivå av butyrat i avføringen hos fullkornsgruppene. Butyrat er et slags drivstoff for tarmens celler, som kan ha en positiv effekt på immunforsvaret.

Det er tarmbakteriene som produserer butyrat, og derfor kan det være enda et tegn på at noe skjer i tarmen når man spiser fullkorn.

Studien var ifølge Stine Vuholm sponset av Lantmännen Forskningsstiftelse og gjennomført ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet.

Kilde: Stine Vuholm og Tine Rask Licht

Hvis du skal være sunn, bør du velge det grove brødet med massevis fullkorn i. En ny studie tyder nå på at fullkorn er bra for fordøyelsen – i tillegg til at det er fullt av vitaminer og fibre.

Hvordan kan forskerne se det? Blant annet fordi forsøkspersonene som ble satt til å spise mye fullkorn, rett og slett slapp ut mer tarmgass.

– De som hadde spist fullkorn, fikk mer luft i magen og hadde flere luftavganger i løpet av dagen. De andre følte seg mer oppblåst, og de følte seg oftere slitne, forteller Stine Vuholm, som er hovedforfatter for studien.

Det forskes nå mye på tarmbakterienes betydning for helsen, forklarer Tine Rask Licht, som er professor ved DTU. Hun har ikke deltatt i dette forskningsprosjektet.

– Når vi snakker om effekten av kosthold, har vi vært vant til å bare tenke på hvordan maten virker i kroppen. Men effekten på tarmbakteriene er også viktig for helsen, sier Licht, som forsker på tarmbakterier ved DTUs matvareinstitutt.

Fullkorn setter fart på fordøyelsen

I alt deltok 75 forsøkspersoner i studien. Forskerne skiftet ut kornproduktene til deltakerne – noen fikk fullkornsversjoner, noen fikk produkter uten fullkorn.

De som spiste fullkorn, kunne fortelle om mer aktivitet i tarmene. De gikk oftere på toalettet og slapp ut mer tarmgass. For å bruke et mer hverdagslig uttrykk: De prompet mer.

– En masse komponenter i kosten blir brutt ned av enzymene i tarmen. Men kostfibre kan ikke bli brutt ned, og da ender de i tykktarmen, hvor de blir fermentert av bakterier. Da blir det danner gass, forklarer Stine Vuholm, som er vitenskapelig assistent ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet.

Vuholm forklarer at det er et sunnhetstegn å gå ofte på toalettet.

– Det er bra å kvitte seg med luften. Det kan føre til magesmerter hvis man føler seg oppblåst, sier Vuholm.

Hun forklarer at endringen ikke var så veldig stor, siden alle forsøkspersonene var friske. Fullkornsspiserne var omkring en halv gang mer på toalettet daglig.

Kontrollgruppen følte seg krangle og blåste opp

Den gruppen som ikke spiste fullkorn, følte seg mer oppblåst og slitne. Det kan, ifølge Stine Vuholm, skyldes at fullkornskost stabiliserer blodsukkeret. Hun tar forbehold om at hvitt mel-deltakernes følelse av å spise usunn mat kan ha fått dem til å tro at ble mer trøtte.

Resultatene lyder imidlertid helt rimelige, mener professor Tine Rask Licht.

– Når man raffinerer korn, fjernes skallet og mange andre deler. Da forsvinner både vitaminer og andre gunstige stoffer. Så det er ikke så merkelig at de som spiser fullkorn, har det bedre, sier Licht.

– Vi har også sett på ulike typer fullkorn. Fullkornshvete er like bra som rug, sier Stine Vuholm.

Ingen effekt på tarmfloraen

Forskerne undersøkte over 100 bakterier fra tarmene til forsøksdeltakerne. De kunne ikke finne endringer.

– Det var overraskende at vi ikke så effekter på tarmfloraen. Særlig fordi vi så andre effekter. Men tarmfloraen er veldig personlig, så det skal mye til for å endre den. Det er kanskje ikke nok å bare endre på kornproduktene, sier Stine Vuholm.

Tine Rask Licht forklarer at lignende studier heller ikke har funnet en effekt på tarmfloraen:

– Selv om sammensetningen av tarmfloraen ikke har endret seg, har aktiviteten økt. Hvis man hadde brukt mer presise metoder, ville man trolig funnet forskjeller i selve tarmfloraen også, sier Licht.

Fullkorn er sunt

Selv om tarmfloraen ser ut til å være uendret, er studien likevel relevant, mener Stine Vuholm.

– Det har vært veldig mye fokus på tarmflora de siste ti årene. Selv om vi ikke så slike endringer her, er det andre effekter på tarmhelse. Vi så for eksempel at de som spiste fullkorn, var oftere på toalettet, og det er et tegn på et sunt fordøyelsessystem, sier Vuholm.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS