Annonse
Flere unge får syreskader på tennene – men er kullsyre synderen?

Skader kull­syre tennene?

Brus er ikke bra for tennene, men er kullsyren skadelig?

Publisert

Du har kanskje hørt eller lest at brus fører til syreskader på tennene?

Men forskere påpeker at det er ikke kullsyren som skader tennene.

– Det er ingen forskning som viser at selve kullsyren er årsaken til etsing på tannoverflaten, sier Ulla Pallesen, som er overtannlege ved Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

– Kullsyren forsvinner lynraskt i munnen og etser ikke tennene, utdyper Pallesen.

Hun mener det er en utbredt misforståelse.

Det bekrefter Line Staun Larsen, forsker ved Institutt for Odontologi og Oral Helse ved Aarhus Universitet.

– Det er jeg helt enig i. Det er ikke det som er problemet, forteller hun.

Men man bør fortsatt holde seg innenfor rimelighetens grenser, mener Larsen. Hun vil ikke utelukke at et ekstremt forbruk av mineralvann over lengre tid kan påføre syreskade, selv om det ikke har blitt påvist enda.

Syreskader er utbredt

Sukkerholdig brus er derimot et stort problem som forårsaker omfattende syreskader på tennene. Og det er kanskje der misforståelsen har oppstått.

Men det er andre smakssyrer i leskedrikkene (for eksempel saltsyre (E-507), fosforsyre (E-338) og visse fruktsyrer) – og ikke kullsyren bak boblene – som er problemet, påpeker forskerne.

– Syre gjør at tannoverflaten – emaljen – går i oppløsning. Kalsium og fosfat, som er det emalje og tannben består av, blir trukket ut, sier Ulla Pallesen.

– Overflaten forsvinner, og tannen blir tynnere. Dermed blir den mer sårbar og mer følsom, påpeker Line Staun Larsen.

Flasker med skrukork har forsterket problemet. Det gjør at brus blir drukket over lengre tid. Og det er ikke bra, forteller de to tannforskere.

– En enkelt munnfull hvert 10. minutt gjør at tennene er i kontinuerlig syrebad, sier Ulla Pallesen.

Særlig for unge mennesker er brus et problem.

Emaljen som beskytter tennene, vokser nemlig ikke ut igjen når først skaden har skjedd.

– Alt det som har forsvunnet fra en tannoverflate – om det så bare er i emaljen eller helt inn til tannbenet – kommer aldri tilbake, forklarer Pallesen.

– Så det er synd hvis man får syreskader allerede som 12-14-åring, siden emaljen, som bare er om lag 1 millimeter tykk, er beregnet til å beskytte tannen et helt langt liv. Og når vi blir eldre og eldre, skal den kanskje holde i opp mot 100 år.

En oversikt over ph-verdien av ulike drikkevarer.

Drikk mindre brus

Til syvende og sist er det bare én bombesikker måte å unngå syreskader, forteller de to forskerne: å drikke mindre brus.

Det hjelper også å drikke den over kort tid, påpeker Line Staun Larsen.

– Det finnes ikke noen enkel måte å utbedre syreskader på, dessverre. Derfor må vi unngå at de oppstår, forteller Larsen og legger til at man for eksempel kan variere med kakaomelk i stedet hvis man vil drikke noe med smak.

– Men det inneholder også mye sukker, innrømmer Larsen. – Hull i tennene kan vi motvirke med fluortannkrem, men det virker ikke mot syreskader.

Tannsykdommer

Når tannleger arbeider med tannsykdommer, er det gjerne karies eller syreskader.

Begge tærer på emaljen og tannen, men på ulik måte.

Karies oppstår fordi bakterier på tenner blir fått næring av for eksempel sukker. Antallet tilfeller med karies er fallende, antagelig fordi færre drikker brus med sukker.

Til gjengjeld har antallet syreskader steget, antagelig fordi forbruket av sukkerfri brus stiger.


Kilder: Ulla Pallesen og Line Staun Larsen

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS