Annonse
Må man være forsiktig med å drikke for mye kullsyre?

Kan du bli avhengig av kullsyre?

SPØR EN FORSKER: Kullsyre er ikke avhengighetsskapende i fysiologisk forstand, men det er et men, hevder forsker.

Publisert

En av videnskab.dk sine lesere, Claus, elsker brus.

«Det har vært så ille at jeg har dratt på bensinstasjonen sene kvelder og noen ganger om natten hvis jeg har gått tom», skriver han.

Derfor har han skaffet seg en brusmaskin. Nå går det i brus hele tiden.

Derfor vil Claus gjerne vite om man kan bli avhengig av kullsyre og om det er helseskadelig.

Er kullsyre avhengighetsdannende?

– Ser man rent fysiologisk på det, ser det ikke ut til å være noe avhengighetsdannende ved kullsyre, forteller Michael Bom Frøst. Han er forsker ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

– Jeg tror ikke at man kan bli fysisk avhengig på samme måte som med nikotin eller kokain, som rammer belønningssystemet i hjernen, sier han.

Men han ser flere gode grunner til at kullsyreholdige drikker kan være mer tiltalende enn andre drikker.

– Det er nok fordi kullsyren og boblene gjør det mer interessant. Det er ikke et stoff man blir fysisk avhengig av, men det er mye mer stimulerende enn vanlig vann, forklarer Frøst.

Når brusen treffer vevet i svelget, gjøres de om fra kullsyre eller bikarbonat til karbondioksid, noe som gir den brusende følelsen.

– Kullsyren har også en smak i seg selv. Eller egentlig er det en kjemoestetisk sansing. Det er mange stoffer, blant annet i chili, som virker på berøringsreseptorene våre, forteller Frøst.

En hverdagsavhengighet

Kullsyre fører ikke til noen direkte avhengighet, mener sosialpsykolog Torben Bechmann Jensen fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Han forsker på misbruk og avhengighet.

– Men selv om stoffet ikke er avhengighetsskapende i fysiologisk forstand, er mange av oss vanedyr. Vi har rutiner og en egen dagsrytme, forteller han.

– Det kan være å røyke eller drikke alkohol, som også har en avhengighetsskapende fysiologisk effekt. Men man kan likevel bli så vant til noe at man synes at man trenger det, noe som for eksempel gjelder sukkeravhengighet.

– Det er mest en mental avhengighet, noe som får dagen til å henge sammen.

Helseskadelig i store mengder

Ernæringsforsker Jens Rikardt Andersen ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet påpeker at store mengder kullsyreholdig drikke kan være problematisk.

– Det er et spørsmål om mengde, forteller han.

– Hvis man drikker litervis av det om dagen, øker man produksjonen av magesyre, noe som ikke er sunt. Det er litt usikkert hvor grensen ligger.

Magen har altså en optimal syre-base-balanse som den hele tiden forsøker å opprettholde. Og den blir satt i full aktivitet hvis det hele tiden tilsettes kullsyre.

– I prinsippet er det base du inntar. Den er ikke så basisk at det etser, men tar en del av magesyren din. Og det som så skjer, er at du stimulerer produksjonen av magesyre slik at magen lager mer. Det er det noen som har fått magesår av.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS