Mer forskning på sjømat og helse
Et nytt forskningsprogram innen sjømat og helse etableres nå i Tromsø. Satsingen vil bidra til forebygging av livsstilssykdommer. Målet er også utvikling av nye produkter og bedrifter.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjerte- og karlidelser og diabetes er eksempler på helseproblemer som i stor grad skyldes kosthold og livsstil, og som får stadig større omfang.
Det nye forskningsprogrammet skal bidra med kunnskap om sjømatens positive effekter på helsa.
Det er forskningsmiljøer ved Universitetet i Tromsø og Fiskeriforskning som nå går sammen i dette arbeidet.
Konkrete resultater
- Det utføres allerede mye forskning omkring sjømat og helse i Tromsø. Denne nye satsingen vil blant annet føre til at disse miljøene blir enda bedre samkjørt, sier administrerende direktør Ivan C. Burkow ved Fiskeriforskning.
- Dette vil gi mer effekt av dagens forskning. Forskningen skal også bidra til konkrete resultater som kan brukes i næringslivet, og utvikling av en mer forskningsbasert sjømatindustri.
Det vil bli ansatt tre forskere i stipendiatstillinger ved Fiskeriforskning innen sjømat og helse. Troms fylkeskommune bidrar med tre millioner kroner av de ni millionene som satses på stillingene.
Fra Universitetet i Tromsø deltar Norges fiskerihøgskole, Institutt for medisinsk biologi og Institutt for samfunnsmedisin.
Det er Fiskeriforskning som skal koordinere og lede arbeidet.