Annonse

Deprimerte spiser sjokolade

Mennesker med depressive tendenser hiver innpå mer brunt gull enn annet folk, ifølge ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Freias Melkechokolade fortjener at komme i hver Mands Lomme, i hver Kvindes Mund. Den vil simpelthen gjøre tilværelsen lysere for os”, skrev en kvinnelig journalist i Folkebladet i 1907, om vi skal tro dagens produsenter av denne norske tradisjonssjokoladen.

Dama kan ha vært inne på noe.

En ny amerikansk undersøkelse antyder nemlig nettopp at mennesker med størst tendens til depresjon spiser mer sjokolade enn andre.

- Vår studie bekrefter en velkjent mistanke om at folk spiser sjokolade når de er nedfor, sier Beatrice Golomb fra University of California San Diego, en av forskerne bak undersøkelsen.

Hva sammenhengen mellom depresjonen og søtsaken skyldes, er imidlertid en annen sak.

Testet tusen

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Sammen med kollegaene Sabrina Koperski og Natalie Rose fikk Golomb tak i 931 damer og menn som ikke brukte antidepressive medisiner av noe slag, står det i ei pressemelding fra JAMA, der forskningen er publisert.

Deltagerne i studien måtte fortelle hvor mye sjokolade de spiste i uka. De fleste fylte også ut et omfattende skjema om hele kostholdet sitt. I tillegg brukte forskerne en kjent måleskala til å vurdere humøret til hver og en.

Og resultatene bekreftet altså at det ser ut til å finnes en sammenheng, som gjelder både for menn og kvinner.

Spesielt sjokolade

Personer som ikke viste noen tegn til depresjon, koste seg med omtrent 5,4 porsjoner sjokolade i måneden. En middels porsjon målte rundt 30 gram.

Deltagerne som testet positivt for mulig depresjon spiste derimot gjennomsnittlig 8,4 porsjoner i måneden. De som viste tegn til en alvorlig depresjon åt seg igjennom hele 11,8 porsjoner.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Og sammenhengen så ut til å gjelde spesielt for sjokolade.

- Funnene så ikke ut til å kunne forklares av en generell økning i inntaket av koffein, fett, karbohydrater eller energi, sier Golomb i ei pressemelding fra University of California, San Diego.

Det var heller ingen forskjell i mengden av annen antioksidantrik mat som deltagerne spiste.

Men hva er det som er så spesielt med sjokolade?

Flere muligheter

Foreløpig har forskerne rett og slett ikke peiling, og holder alle muligheter åpne.

Det kan for eksempel hende at sjokoladen faktisk forbedrer humøret, og at godtespisinga faktisk er en form for selvmedisinering.

Noen studier på rotter har antydet at søtsaken kan ha en slik virkning. På den annen side er den medisinske effekten antageligvis ikke spesielt imponerende, siden de som spiste mye sjokolade fremdeles var mest deprimert.

Men det er fortsatt mulig at det er selve depresjonen som utløser sjokoladesuget, selv om inntaket ikke har noen virkning, mener forskerne.

En tredje mulighet er at sjokoladen slett ikke er noen venn i nøden, men tvert imot en lumsk fiende som forverrer depresjonen. I så fall er sjokoladespiserne altså deprimerte delvis fordi de eter som de eter.

Trenger sjokoladeforskning

Bare for å forvirre ytterligere, er det ikke sikkert at noen av forklaringene over er riktige, ifølge pressemeldinga fra JAMA.

Forskerne kan nemlig ikke utelukke at det finnes en tredje faktor – altså verken depresjon eller sjokoladespising – som setter i gang begge de to fenomenene, uavhengig av hverandre.

Ikke overraskende konkluderer teamet med følgende:

- Framtidige studier er nødvendige for å kaste lys over bakgrunnen for denne assosiasjonen og for å finne ut om sjokolade spiller noen rolle for depresjon, som årsak eller behandling.

Referanse:

Forskningen publiseres i JAMA, april 2010.

Powered by Labrador CMS