Vindruer i hardere vær?

Varmere klima og mer ekstremvær i tiårene fremover, kan i verste fall gjøre 81 prosent av potensielle amerikanske vinmarker uegnet ved utgangen av dette århundret, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av arealene der druene av høyest kvalitet kan dyrkes frem, risikerer å lide samme skjebne, lyder de dystre spådommene videre.

Et amerikansk forskerteam står bak den nye studien, som er publisert online i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gruppen, ledet av forsker Michael White ved Utah State University i USA, har sett nærmere på hvordan temperatur kan påvirke USAs arealer for vinproduksjon i dette århundret.

Dersom denne studien legges til grunn, vil en viktig amerikansk næring rammes hardt.

Druer kan dyrkes under ulike forhold, men vindruer av høy kvaliter befinner seg i områder som verken opplever ekstrem hete eller kulde.

Effekter av ekstremvær

Forskerne utviklet en modell som skal kunne forutsi menneskeskapte klimaendringer. Teamet spredte så antatte endringer utover kontinentet, og la til scenarier for vindruenes vekst.

Endringer i gjennomsnittstemperaturen på grunn av klimaendringer, førte ifølge modellen bare til at områdene som vil være egnet ved utgangen av dette århundret krympet litt.

Men når forskerne la til de antatte effektene av ekstremvær, ble de fleste områdene uaktuelle, fordi antall dager med sterk varme i vekstsesongen ville bli for mange.

Så får tiden vise om forskernes dystre forutsigelser slår til. Å si noe sikkert om været mange tiår frem i tid kan uansett ikke sies å være verdens enkleste øvelse. Antagelsen om at fremtiden vil gi mer ekstremvær, er for eksempel omdiskutert.

Referanse:

M. A. White, et al. Extreme heat reduces and shifts United States premium wine production in the 21st century. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Online Early Edition.

Powered by Labrador CMS