Popkorn mot nye høyder

Eller bredder, om du vil. Forskerne har nemlig funnet ut at kornene kan bli dobbelt så store, hvis du bare popper dem under lavt trykk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul Quinn, mannen bak forskningen på popkornets størrelse, ble visstnok interessert i saken allerede som student. I 1999 mente han og veilederen at de hadde kommet fram til oppskrifta på monsterpopkornet.

Hemmeligheten er trykk, melder Nature. Men for å skjønne hvorfor, må du vite litt mer om hva som skjer inne i popkornet i det kritiske øyeblikket.

Popkornets hemmelighet

Innsida av det upoppede kornet er laget av stivelsesrikt materiale og litte granne vann. Når kornet begynner å få varmen i seg, forvandles disse til en slags geleaktig guffe. Og snart gjør temperaturen vannet om til damp, som trenger mye mer plass enn vann.

Problemet er bare at hele innholdet er snørt inn i et superhardt skall som gassen ikke klarer å sprenge seg ut av. Snart stiger trykket inne i det lille kornet. Og jo heitere det blir under skallet, jo mer presser innholdet på for å utvide seg, og jo større blir trykket. Til slutt eksploderer hele kornet med et popp.

I det skallet sprekker, utvider gassen fra innsida seg, og blåser opp stivelsesguffa til skum. Jo mer plass gassen får spredd seg på, jo mindre trykk har den. Hele prosessen stopper når trykket i skummet er like stort som trykket i lufta utenfor.

Og her kommer vi altså til poenget.

Lavt trykk = kjempekorn

Hvis trykket utenfor kornet er stort, trenger ikke gassen på innsida å blåse opp skummet så mye før ulikheten er utlignet. Men når det er lavt trykk utenfor, blir forskjellen mye større. Nå må gassen utvide seg mye mer for å senke trykket den har bygd opp inne under skallet. Dermed følger altså selve stivelsesskummet med, og popkornet blir større.

Sånn fungerer det i hvert fall i teorien. Men hvordan blir det i virkeligheten? Nylig satte Quinn og kollegaen Joseph Both fra Stanford School of Medicine i gang forsøk for å få svar på det viktige spørsmålet.

Etter å ha poppet en god del popkorn med selvsnekret utstyr lagd av en trykkoker og ei vakuumpumpe, konkluderte forskerne med at teorien faktisk stemmer. Med lavtrykk i gryta kunne kornene poppe seg dobbelt så store som normalt, skriver Nature.

I tillegg viste det seg også at flere av kornene poppet skikkelig. Sjansene for popkorneksplosjoner øker nemlig i takt med trykkforskjellen mellom utsida og innsida av skallet.

Vi her i forskning.no konkluderer i tillegg med at popkorn må være det perfekte snacks for en regnværsdag. Lavtrykk, ikke sant.

Lenker:

Nature: Popcorn gets poppier
For mer viktig popkornforskning, sjekk artikkelen Popp det perfekte popkorn

Powered by Labrador CMS