Annonse

Glade griser ser lysere på livet

Også griser blir optimistiske av å leve i et stimulerende miljø, ifølge studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Edwards forteller at griser er glad i ting de kan rote rundt i, tygge på og utforske, og at de lett blir påvirket av omgivelsene sine. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere fra britiske Newcastle University har brukt epler, plastposer, leker og rare lyder for å komme litt nærmere sannheten om hva grisen egentlig liker.

De kan slå fast at svin har et komplekst følelsesregister som er direkte påvirket av hvordan de har det i bingen.

Studien Tests of cognitive bias can inform on pigs subjective affective state ble presentert i slutten av juni ved den årlige konferansen til Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) i York.

Lykkelig = optimistisk

Sandra Edwards, professor i jordbruk ved Newcastle University,  var med på å lede studien som for første gang spør grisene hvordan de blir påvirket av omgivelsene sine.

For å få til dette utviklet forskerne en betingingsteknikk som delvis bygger på det klassiske Pavlovs hund-eksperimentet hvor forskeren fikk en hund til å sikle ved lyden av en bjelle. 

Denne teknikken ble kombinert med et prinsipp som gjelder både griser og oss mennesker. 

- Vi vet at når mennesker har har det fint i livet, så er de mer optimistiske når de står overfor nye eller uventede hendelser eller ting.

- Er du derimot mindre lykkelig, vil du generelt være mer pessimistisk. Vi vet nå at dette prinsippet gjelder også for griser, og ved hjelp av dette kan vi få dem til å fortelle oss noe om hvordan de har det, sier Edwards til forskning.no.

"Griser er glad i å rote rundt i halm og høy, og i eksperimentet fikk grisene i de fineste bingene fersk halm hver dag. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Eple og plastpose

De 10 grisene som var med på eksperimentet ble lært opp til å forbinde lyden av et klokkespill med noe positivt, og over en lengre periode ble klokkespill-lyden alltid fulgt av at noen kom og ga dem et eple.

Samtidig ble de opplært til å mislike lyden av en “klikker”, som vanligvis brukes under hundedressur. Hver gang grisene hørte denne lyden ble den fulgt av at noen kom og raslet med en plastpose – noe griser ikke er særlig begeistret for.

- Grisene løp vekk når vi raslet med plastposene. De blir litt skremt av det. Vi prøvde å finne noe som ikke var slemt, men som de ikke likte.

- I starten tenkte vi at vi kunne gi dem noe mat de ikke likte, men vi fant fort ut at griser liker nesten alt, forteller Edwards.

Halvparten av grisene var plassert i en stimulerende grisebinge, med mer plass, griseleker og masse halm som de kunne rulle seg i.

- Her ble halmen byttet ut hver dag, vi hang leker i taket og flere leker rundt i bingen. Vi byttet også ut lekene med jevne mellomrom så grisene ikke skulle bli lei av dem.

Den andre halvparten bodde i noe som lignet mer på en griseglattcelle. De måtte bo i en liten binge uten halm, og med bare én leke – ett stykke tre.

Grisene bodde i de nye bingene sine i en uke, og begge gruppene fikk prøve de to ulike bingene i et kontrolleksperiment.

Uventet knirkelyd

Så spilte forskerne en ny lyd for grisene, en slags knirkelyd, og studerte hvordan grisene reagerte etter en uke i den nye bingen.

Forskerne oppdaget raskt at grisene i den kjedelige bingen forventet at det skulle skje noe ubehagelig, og de holdt seg unna lydkilden.

De lykkeligere grisene var derimot optimistiske og nysgjerrige, og kom bort for å se hva som skulle skje.

Edwards forteller at de allerede planlegger å bruke metoden i flere studier, og at det neste de skal studere er hvordan grisene reagerer på ulik menneskekontakt, og hva slags leker de foretrekker.

Roter, tygger og lukter

Selv om vi frem til nå ikke har fått grisen til å fortelle oss nøyaktig hva den liker, og hva som skal til for å gjøre den lykkelig, vet vi litt om hva den gjerne vil ha i bingen sin. 

Edwards sier tidligere forskning viser at griser er nysgjerrige, og at de bruker mye tid på å undersøke ting.

De er også glad i saker de kan ødelegge eller tygge i stykker, og ting med en interessant lukt, men er ikke så grisete som du kanskje tror. 

- Det må også være rent, for griser er faktisk ganske kresne når det kommer til renslighet, og leker og mat blir fort uinteressant hvis de faller på bakken og blir skitne, avslutter Edwards.

Referanse: 

S. Edwards et. al., Tests of cognitive bias can inform on pigs subjective affective state, presentert ved UFAW Animal Welfare Conference 30. juni 2010.

Hos Lovdata kan du lese de norske forskriftene for hold av svin.

Powered by Labrador CMS