Genmodifiserte planter i Storbritannia?

Myndighetene i Storbritannia skal om seks uker bestemme seg for om de skal tillate britiske bønder å plante ut genmodifiserte planter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag denne uken kom ekspertuttalelsene fra Advisory Committee on Releases to the Environment (ACRE) med sine anbefalinger til myndighetene i Storbritannia.

De skal om seks uker bestemme seg for om de skal tillate britiske bønder å starte opp med dyrking av genmodifiserte planter.

Anbefalingene var basert på forskningsresultatene fra det tre år lange prosjektet farm-scale-evaluation (FSE).

Ekspertene har vurdert om mais, sukkerroe og raps som er modifisert til å tåle ugressmiddel skal plantes ut i det britiske landskapet.

Ja, kanskje til mais

Mais er den eneste arten ekspertene sier “ja, kanskje” til. I forsøkene fra FSE viste det seg at dyrking av den genmodifiserte maisen var bedre for biodiversiteten enn vanlig mais.

Grunnen var at bøndene ikke behøvde så mye ugressmiddel for at den genmodisfiserte maisen skulle vokse. Imidlertid er det et ankepunkt her.

FSE testet den genmodifiserte maisen mot ordinær mais behandlet med atrazin, som er et kraftig sprøytemiddel som EU er i ferd med å forby.

ACRE mener den genmodisfiserte maisen som potensielt skal plantes ut i Storbritannia må vise seg bedre enn ordinær mais med andre sprøytemidler som vil erstatte atrazin.

Nei til raps og sukkerroe

Basert på erfaringene fra FSE anbefaler ekspertene myndighetene å si nei til å dyrke genmodifisert sukkerroe og raps.

Grunnen er at det viste seg at begge plantene påvirker biodiversiteten i områdene der de blir plantet ut. Dette gjør de gjennom å fortrenge frøene fra lokale arter ved å hindre dem i å spire og gro.

Dette kan igjen påvirke det lokale fuglelivet, ved at fuglene mister en viktig næringskilde.

GM-debatt

Den britiske debatten rundt genmodifiserte avlinger har gått høyt i året som har gått, og innad i EU stiller det seg store forventninger til de britiske myndighetenes avgjørelse.

Resten av verden er også spent, kanskje USA aller mest, fordi de kjører en mer offensiv politikk på genmodifiserte avlinger.

I mai i fjor gikk USA til sak mot EU i Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av EUs forbud mot genmodifisert mat på det europeiske markedet.

Kilder:

BBC News

Nature

New Scientist

Powered by Labrador CMS