Skinnet kan bedra
De alvorligste fangstskadene på torsk oppstår når blodet blir liggende igjen i fiskekjøttet. Slike feil, som ofte kamufleres av skinnet, gir meget dårlig saltfisk og tørrfisk.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- De alvorligste skadene oppstår når blodet blir liggende igjen i kjøttet, for eksempel hvis fisken dør på redskapen i sjøen eller at levende fisk ikke blodtappes når den tas om bord, sier forsker Sjurdur Joensen.
- Slike feil kamufleres ofte av skinnet, og vil ikke vises før fisken vannes ut. Slike fangstskader gir meget dårlig saltfisk og tørrfisk.
Dokumentert for første gang
Fiskeriforskning har gjennom flere undersøkelser dokumentert hvor store mengder torsk som skades i kystfisket, og effekten ulike typer fangstskader har for produkttypene filet, saltfisk og tørrfisk.
Undersøkelsene omfatter de mest brukte redskapstypene i norsk kystfiske; garn, snurrevad, line og jukse. Det er første gang at skadeomfanget og skadenes effekter er dokumentert.
En myte mindre
Det har vært en utbredt oppfatning at fisk med dårlig kvalitet blir bedre når den saltes. Fiskeriforsknings undersøkelse viser nå at dette er en myte. Saltet bidrar ikke til å redusere eller fjerne feil.
- Det er snarere slik at kvalitetsfeil forsterkes når fisken ligger i salt, sier Joensen.
Alvorlige fangstskader kan være vanskelige å finne igjen på tørrfisk og saltfisk, men resultatet viser seg etter utvanning. På tørrfisk blir kjøttet mørkt og lite tiltalende. Feil som skyldes blod gir større kvalitetsfeil på saltfisk enn tørrfisk. Blodet gir et mørkt og gult kjøtt.
- Dermed risikerer en at produkter som egentlig er av dårlig kvalitet havner i kategorien høy kvalitet når de sorteres før salg. I tillegg til at dette fører til misfornøyde kunder og reklamasjoner, kan det også gi norsk sjømat generelt et dårlig rykte.
Feil på produktene kan være et resultat av feil håndtering og prosessering på land, og for tørrfisk ugunstige værforhold under tørkingen. Størstedelen av kvalitetsproblemene skyldes imidlertid fangstskader.
Stor satsing
Forskningsresultatene som her er omtalt, er en del av flere undersøkelser omkring fangstskader og kvalitet. Arbeidet har pågått i flere prosjekt fra 2002.
Oppdragsgivere har vært Norges forskningsråd, Norges Råfisklag, Filetforum, Saltfiskforum og Tørrfiskforum (de tre foraene drives av Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening). Prosjektene er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Norges forskningsråd.
Omfattende dokumentasjon
Fullstendig statistikk og bildedokumentasjon fra undersøkelsene finnes i følgende rapporter:
04/05 Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
02/05 Kvalitetsforbedring av råstoff til tørrfiskproduksjon
16/04 Kvalitetsforbedring av råstoff til saltfiskproduksjon
15/04 Fangstskader på råstoff i kystfisket
05/04 Kvalitetsfeil i ferskt råstoff, betydningen for tørrfiskkvaliteten og kvaliteten etter bløyting
Les mer…
Fiskeriforskning Informerer nr. 3, 2005 (pdf)