Garn verst - jukse best
Garn er den redskapstypen som kommer dårligst ut når det gjelder fangstskader i norsk kystfiske. Fiskeriforskning har undersøkt omfanget av fangstskader for de mest brukte redskapstypene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De mest brukte redskapstypene i norsk kystfiske er garn, snurrevad, line og jukse.
- Garn kommer dårligst ut når det gjelder fangstskader. Dette gjelder både med hensyn til andel av fangstene som har skader og hvor stor andel av enkeltfisk i fangstene som har to eller flere alvorlige skader på samme fisk, sier seniorforsker Leif Akse.
Redskapstypene line og snurrevad kommer relativt likt ut med hensyn til frekvensen av alvorlige skader. For snurrevad omfatter undersøkelsen små fartøy, og sier derfor ikke noe om skadeomfang på de store og mest effektive fartøyene.
Blod gir alvorlige skader
Fiskeriforskning har gjennom flere undersøkelser dokumentert hvor store mengder torsk som skades, og effekten ulike typer fangstskader har for produkttypene filet, saltfisk og tørrfisk.
De alvorligste fangstskadene oppstår når blodet blir liggende igjen i kjøttet, for eksempel hvis fisken dør på redskapen i sjøen eller at levende fisk ikke blodtappes når den tas om bord i fartøyet.
Filet til spille
I filetproduksjon medfører blod i råstoffet at verdifullt fiskekjøtt må fjernes. Filetindustrien ønsker i liten grad å kjøpe fisk som er fanget på garn fordi mye av fangstene kan ha dårlig kvalitet. Det er gjerne bloduttredelser som gjør at mindre av fileten kan brukes, eller må selges som dårligere betalte produkter.
- I fisket med line og jukse er det huggskader ved bruk av klepp som er det største problemet. Kleppen brukes for å løfte fisken om bord og frigjøre den fra linekroken. Hvis hugget rammer fiskekjøttet vil det oppstå blødninger og gi rødt kjøtt. Slike områder må skjæres vekk fra fileten. Denne typen skader oppstår ofte i ryggfileten, som er den mest verdifulle delen av fisken, sier Akse.
Skader betyr at verdifullt råstoff går til spille, og gir i tillegg merarbeid i produksjonen.
Stor satsing
Forskningsresultatene som her er omtalt, er en del av flere undersøkelser omkring fangstskader og kvalitet. Arbeidet har pågått i flere prosjekt fra 2002.
Oppdragsgivere har vært Norges forskningsråd, Norges Råfisklag, Filetforum, Saltfiskforum og Tørrfiskforum (de tre foraene drives av Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening). Prosjektene er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Norges forskningsråd.
Omfattende dokumentasjon
Fullstendig statistikk og bildedokumentasjon fra undersøkelsene finnes i følgende rapporter:
04/05 Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
02/05 Kvalitetsforbedring av råstoff til tørrfiskproduksjon
16/04 Kvalitetsforbedring av råstoff til saltfiskproduksjon
15/04 Fangstskader på råstoff i kystfisket
05/04 Kvalitetsfeil i ferskt råstoff, betydningen for tørrfiskkvaliteten og kvaliteten etter bløyting
Les mer…
Fiskeriforskning Informerer nr. 3, 2005 (pdf)