Annonse
Snart kan det bli mulig å kjøpe p-piller for menn. Men det finnes allerede en løsning som også beskytter mot kjønnssykdommer: Kondom.

Propp i sædlederen og hormonfri p-pille: Så langt har mannlig prevensjon kommet

Hvor nære er vi å kunne kjøpe nye typer prevensjon til menn, og hvilke typer er mest lovende?

Publisert

I dag ligger ansvaret og byrden for å beskytte seg mot uønsket graviditet først og fremst hos kvinnene. De fleste prevensjonsformene er rettet mot dem. 

Menn har bare to muligheter: kondom og sterilisering. Sånn har det vært siden 1960-tallet, da p-pillen kom på markedet.

Men det trenger ikke å fortsette sånn.

Flere mannlige prevensjonsmidler er nemlig under utvikling:

  • Mannlig p-pille
  • Hormon-gel
  • Gel-propp

To retninger

Anders Rehfeld forsker på en p-pille for menn. Han er lege og gruppeleder ved avdelingen for vekst og reproduksjon på Rigshospitalet i Danmark. 

Helt siden p-pillen for kvinner kom, har forskere prøvd å lage en hormonbasert prevensjon til menn som skal virke ved å hemme sædproduksjonen, forklarer Rehfeld.

– I løpet av de siste 20 årene har vi blitt klokere på mannens reproduksjon. Vi har funnet ut at vi kan hemme andre ting enn produksjonen. Vi kan hemme sædcellens funksjon, sier han til den danske avisen Videnskab.dk.

Det er altså to varianter under utvikling til menn: produkter som hemmer sædproduksjonen og produkter som hemmer sædfunksjonen.

Hormon-gel

Blant produktene som hemmer produksjonen, er hormon-gelen. 

Gelen skal smøres på huden og påvirker hormonbalansen, slik p-piller gjør hos kvinner. 

– Forskning har vist at den virker etter hensikten. Gelen senker produksjonen så mye at du faktisk blir steril, og når du slutter å bruke den, kommer produksjonen av sædceller tilbake, sier Rehfeld.

Det høres jo lovende ut, men hormongelen har – som p-pillen og annen hormonbasert prevensjon – en rekke bivirkninger, forklarer han.

I USA er National Institutes of Health (som er det amerikanske motstykket til det norske Helsedirektoratet, red.anm.) i ferd med å utvikle en hormongel med segesteronacetat og det mannlige kjønnshormonet testosteron. Segesteronacetat er et syntetisk hormon som kroppen ikke produserer selv. Hormongelen har blitt testet i klinisk forsøk. Det betyr at den har blitt testet på menn.

I et klinisk forsøk fikk 86 prosent av mennene sædcelleproduksjonen sin tilstrekkelig nedsatt etter 15 ukers bruk. For noen virket det enda raskere, og sædproduksjonen ble redusert på mellom fire og åtte uker.

– Vi har vært veldig fornøyde med resultatene. Kombinasjonen ser ut til å gi bedre og raskere reduksjon enn vi hadde forventet, sa Diana Blithe, avdelingssjef for NIHs National Institute of Child Health and Human Development, på et møte i Boston.

Det skriver CNN.

– Best på bivirkninger så langt

– Denne gelen har den beste bivirkningsprofilen for hormonbaserte prevensjonsmidler til menn jeg har sett så langt, forteller Anders Rehfeld og legger til:

– Men det er fortsatt bivirkninger, og det vil det alltid være når vi har med hormonbaserte produkter å gjøre.

De mulige bivirkningene er hårtap eller hårvekst, fet hud, humørsvigninger og nedsatt libido – altså sexlyst.

Produktet er ikke langt fra å være klart for markedet. Likevel er Rehfeld usikker på dets fremtid.

– Jeg er ikke sikker på at det er kommersiell interesse for produktet. Det må være noen som er villige til å markedsføre, selge og kjøpe produktet, sier han.

Gel-propp 

Anders Rehfeld tror fremtiden ligger i hormonfri prevensjon, og et eksempel på det er gel-proppen. 

Denne hormonfrie prevensjonen virker ved at mannen får sprøytet en gel opp i sædlederen som fysisk blokkerer for sædcellene, slik at de ikke kan komme forbi og ende i sædvæsken.

En gel-propp ved navn ADAM, laget av Contraline, er i siste fase før den er klar til å komme på markedet og bli testet på menn.

I 2024 har forskerne sprøytet inn gel-proppen hos 23 friske menn i Australia.

– Innen 30 dager etter implantasjonen viste ADAM en reduksjon på 99,8-100,0 prosent i antall bevegelige sædceller, skriver Contraline på sin nettside.

De skriver også at bruken ikke er forbundet med alvorlige bivirkninger.

– Fordelen med denne typen produkt er at det ikke biologisk endrer hormonbalansen, forteller Rehfeld. 

Han legger til at selve inngrepet kan være forbundet med ubehag fordi gelen må sprøytes inn med en kanyle.

Hormonfri p-pille

Et annet hormonfritt produkt som er kommet langt, er en mannlig p-pille.

Your Choice Therapeutics er i gang med å utvikle en mannlig p-pille, kalt YCT-529, helt uten hormoner.

Forskningen har pågått i to tiår og er ledet av Gunda Georg, som er professor ved University of Minnesota’s College of Pharmacy. Hun er også direktør for Institutes for Therapeutics Discovery and Development.

P-pillen virker ved å blokkere de sædproducerende cellenes adgang til vitamin A. Dette er basert på tidligere forskning på mus, rotter og aper som har vist at de ble infertile hvis de ikke hadde tilgang til vitamin A.

Akkurat som med ADAM-gelen, er p-pillen i siste fase, der de tester på menn.

Om det første kliniske forsøket på menn sier Nadja Mannowetz, CSO ved YourChoice Therapeutics, til Business Wire:

– Resultatene er en kraftfull validering av at YCT-529 er sikker og tolereres godt av menn og legger et gunstig grunnlag for ytterligere undersøkelser.

Lærdom fra menn som sliter med å få barn

– Så vidt jeg vet er de de eneste innenfor dette feltet som har kommet så langt, sier Anders Rehfeld, som selv arbeider med en lignende hormonfri p-pille til menn.

Denne skal virke ved å hemme en ionkanal i sædcellen som er nødvendig for sædcellens funksjon.

Menn og mus som har mutasjoner på ionkanalen, kan ikke befrukte et egg uten hjelp. Det er denne kunnskapen Rehfeld vil utnytte til å lage en pille som skal hemme sædcellens «turboknapp».

Ionkanalen sørger for at sædcellen kan motta signaler fra eggcellen, og så fungerer den som en «turboknapp».

– Den sender turbo på sædcellens hale, sånn at den kan trenge igjennom skallet og inn i egget, forteller Rehfeld.

Produktet er et eksempel på at vi kan hemme sædcellenes funksjon i stedet for produksjonen av dem.

Noen timer før samleie

Håpet og planen er at tabletten skal tas noen timer før samleie. Det betyr at menn kan ta tabletten ved behov og ikke trenger å ta piller kontinuerlig, slik kvinner gjør med minipiller og p-piller.

– Det betyr også at legemiddelet raskt er ute av kroppen igjen, tilføyer Rehfeld.

Ideen er at pillen skal kunne tas av både menn og kvinner – for kvinners del som en vaginal stikkpille som kan erstatte hormonprevensjon.

Anders Rehfelds p-pille er tidlig i utviklingsprosessen, i det som kalles preklinisk fase. Her undersøker han molekylers effekt direkte på sædceller.

– Om forsøk på dette stadiet, pleier vi å si at det tar 10–15 år før de kommer på markedet, sier han.

Om de i det hele tatt når markedet.

Hormon-gel, gel-propp og p-piller er alle i siste fase, der de testes på menn.

Fram til menn kan gå til legen og be om en gel–propp eller resept på p-piller, går det an å glede seg over at det faktisk finnes en løsning allerede. Som i tillegg beskytter mot kjønnssykdommer. Nemlig kondomet.

Referanser:

PD42-08 preliminary results of a first in human dose-ranging clinical trial of Adam®, a nonhormonal hydrogel-based male contraceptive, The Journal of Urology (2023), DOI: 10.1097/JU.0000000000003352.08

© Videnskab.dk. Oversatt av Julianne Paulsen for forskning.no. Du kan lese originalartikkelen på Videnskab.dk.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS