Jakten på den norske ledelsen

Norske ledere har lang erfaring med å lede velutdannede og krevende medarbeidere. Det har gitt en ledelsesmodell som er effektiv også i utlandet, mener BI-forsker. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Finnes det en egen norsk modell for ledelse? Ny studie gir svar. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det er egentlig ikke så underlig at ledelse er blitt et populært tema for diskusjon.

Alle har vi en mer eller mindre god (eller håpløs) sjef og forholde oss til. Mange har også mer eller mindre flinke (eller håpløse) medarbeidere de skal lede til ekstraordinære resultater.

I debatten om ledelse er vi opptatt av å stille spørsmål om hvor gode norske ledere er sammenlignet med sine kolleger i utlandet. 

Det har gitt grobunn til tanker om at det kanskje finnes en spesiell norsk eller også skandinavisk ledelsesmodell.

Førsteamanuensis Tor Grenness ved Handelshøyskolen BI ville finne ut om det finnes en slik norsk ledelsesmodell, om ledelsesmodellen virker utenfor Norges grenser, og hvor robust en slik modell er mot virkningene av globalisering?

På sporet av det norske

Grenness har gjennomført en analyse av de siste års undersøkelser og forskning på norsk og skandinavisk ledelse for å svare på disse spørsmålene.

I tillegg har han sett på hva norske ledere svarer når de blir konfrontert med spørsmål om sin ledelse.

Resultatene av BI-forskerens jakt etter den norske ledelsesmodellen er publisert i det populærvitenskapelige magasinet Magma.

Grenness mener å ha funnet klare indikasjoner på at det faktisk finnes en særegen norsk ledelsemodell.

Denne modellen er formet av norske kulturverdier og en egalitær samfunnsmodell karakterisert av små sosiale forskjeller og relativt flate organisasjoner med kort avstand mellom ledelse og ansatte.

Involverer mer

Førsteamanuensis Tor Grenness ved BI forsker på kulturforskjeller i arbeidslivet.

Norske ledere synes å være gjennomgående mindre autoritære, mer involverende, delegerende og coachende i sin lederstil enn sine utenlandske kolleger, konkluderer Tor Grenness på bakgrunn av sin gjennomgang.

Den norske ledelsesmodellen gir oss ledere som helst ønsker å fremstå som vennlige, støttende, åpne og involverende.

– Det gjør likevel ikke norske ledere til pusete og svake ledere, understreker Grenness, som er ekspert på tverrkulturell ledelse.

Ifølge Grenness har den norske ledelsesmodellen vokst frem fordi den viser seg å være en form for ledelse som virker. Ledelse på norsk skaper rett og slett resultater, både i Norge og i utlandet.

Modell for fremtiden

Norske ledere har ifølge Grenness lang erfaring i å lede velutdannede og krevende medarbeidere. De blir det stadig flere av i alle verdens land.

- Denne erfaringen har bidratt til å meisle ut en praksis som kan vise seg å gjøre norske og skandinaviske ledere til  fremtidens rollemodeller, hevder han.

Selv om globaliseringskreftene presser på for å viske ut kulturelle særtrekk, holder den norske og skandinaviske kulturen (foreløpig) stand, mener Tor Grenness.

– Den norske ledelsesmodellen oppleves som tidsriktig. Den virker godt tilpasset til de forventninger medarbeidere på tvers av kultur og landegrenser har til ledelse.

Referanse:

Tor Grenness (2012): På jakt etter en norsk ledelsesmodell. Magma nr. 4 2012.

Powered by Labrador CMS