Ber folk slutte med plantesmugling

Selv om en plante ser frisk og fin ut, kan den ha med seg skadegjørere som kan utgjøre en stor trussel mot norsk flora og fauna. Mattilsynet og Hageselskapet har derfor gått sammen for å få folk til å slutte med den utbredte ulovlige importen av planter til Norge. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette sier regelverket:

Følgende er tillatt innført av reisende til privat bruk uten krav om plantesunnhetssertifikat:

  • 10 kg frukt bær og grønnsaker (ikke poteter)
  • 25 stk avskårne blomster
  • 5 potteplanter (planter for innendørs bruk) innkjøpt i et europeisk land
  • 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
  • 50 porsjonspakninger av frø (ikke frø av planter som inneholder narkotiske stoffer)

For all annen import kreves plantesunnhetssertifikat, som igjen alltid skal godkjennes av tollmyndighetene før plantene kan innføres til Norge.

Disse plantene er forbudt å importere uansett, i følge Lovdata. 

Faller du for fristelsen å handle med deg noen ”godbiter” i et svensk eller dansk hagesenter, kan det fort hende at du får med deg en blindpassasjer på kjøpet.

I verste fall kan du innføre en helt ny plantesykdom til Norge.

- Det kan være svært vanskelig selv for en fagmann å se om en plante er smittet av uønskede skadegjørere.

- Bakterier eller virus kan ligge latent i lang tid før det bryter ut, eller egg kan ligge i jorden uten at den som kjøper planten har mulighet til å oppdage det, sier rådgiver Ørjan C. Simonsen i Mattilsynet Hordaland.

Plakataksjon

Nå har Mattilsynet alliert seg med Hageselskapet for å bukt med den omfattende ulovlige planteimporten. Det skal henges opp plakater på tollsteder, flyplasser og ferjehavner der folk skal gjøres kjent med hvilket ansvar de har, og hvilken risiko de løper hvis de pakker planter eller stiklinger i bagasjen uten å forsikre seg om at plantematerialet er smittefritt.

I tillegg skal Hageselskapet, som har 27.000 medlemmer og 392 lokallag, gi informasjon gjennom sine kanaler.

Målet er at alle planter som blir importert av privatfolk kommer fra planteskoler eller hagesentre som er klarert, og blir jevnlig kontrollert, av det respektive lands plantevernmyndigheter, for å kunne la dem skrive ut plantesunnhetssertifikat.

Planteutsalgene har dem ikke selv, men de innkaller representant for sine myndigheter til kontroll/utskriving ved behov.

Mange tenker sikkert som så, at det ikke er så farlig at de tar med seg noen få planter fra våre nærmeste naboland, ”de har vel de samme sykdommene der som her”. Men dette er absolutt ikke riktig.

- I Sverige er pærebrann utbredt, en sykdom som kan ramme flere planter i rosefamilien, for eksempel eple- og pæretre. Og bare den siste måneden har Mattilsynet gjort flere funn av søramerikansk minérflue i planter som stammer fra Danmark, advarer Simonsen.

Går man til Storbritannia, er den new zealandske flatormen svært utbredt. Dette er en skadegjører som dreper den nyttige meitemarken.

Smugler i uvitenhet

Fylkesleder Anne Tafjord-Kirkebø i Hageselskapet Hordaland håper og tror at de fleste som ulovlig importerer planter til Norge, gjør det fordi de ikke vet bedre.

- Min oppfatning er at det er to typer ”smuglere”. Den ene gruppen er plantesamlere, som kjøper planter i utlandet fordi de er på jakt etter en spesiell sort. De andre er de som ønsker seg et minne fra for eksempel et feriested, og graver opp en plante som de tar med seg.

- Det siste er kanskje det verste, da har man overhodet ingen kontroll med hva som følger med for eksempel i jorden, sier Tafjord-Kirkebø, som oppfordrer folk til heller å ta med seg en stein, eller ta et bilde av planten de vil ha som minne.

Hun kan heller ikke skjønne behovet for å kjøpe med seg planter hjem fra ferie, så lenge det finnes utallige internettsteder der man uten problem kan få kjøpt spennende, utenlandske planter med plantesunnhetssertifikat.

- Det er utrolig mye glede forbundet med å ha en hage. Men hvis det etter hvert blir så mange plantesykdommer og skadegjørere å slåss mot, tror jeg mange etter hvert vil gi opp, sier Tafjord-Kirkebø.

- Brunsneglene er et godt eksempel. Det er også liljebillen, som har gjort at mange ikke orker å ha liljer i hagen sin lenger, fordi det er så mye jobb med å bekjempe billene.

- Hva skal du gjøre hvis du likevel ønsker å kjøpe med deg en plante fra utlandet?

- Du må for det første kjøpe den på et sted med plantesunnhetssertifikat. Dessuten må du alltid gå på rødt når du kommer hjem til Norge, slik at plantene blir korrekt deklarert av tollmyndighetene, forklarer Anne Tafjord-Kirkebø.
 

Powered by Labrador CMS