– Golfstrømmen gir et kystklima med stabile temperaturer. Ikke for varmt om sommeren og ikke for kaldt om vinteren, forsker Michel Verheul i Bioforsk.
Det meste av norsk tomatproduksjon skjer på Jæren. Men produksjonen har vært stabil samtidig som forbruket har økt.
Derfor er andelen norske tomater i butikk redusert fra 70 prosent i 1995 til 30 prosent i 2005.
De siste åra har produksjonen gått litt opp, og Verheul mener det bør være mulig å øke andelen slik den var på 1990-tallet.
– En god løsning vil være å produsere tomater også om vinteren, sier Verheul.
– Det gir forbrukerne ferske, kortreiste og smakfulle tomater hele året, sier forskeren.
Han mener områdene langs vestkysten i Norge har vel så gode forutsetninger for å produsere tomater hele året.
Tre ganger så mye
Med 120 kilo tomater per kvadratmeter, produserer Jan Wiig på Orre mer enn sine kolleger i Nederland, som har verdens mest moderne veksthusnæring.
I veksthuset til Wiig trives tomatene best i 20 grader og en lysstyrke tilsvarende 240 watt per kvadratmeter. Lyset gir som regel nok til både fotosyntese og varme gjennom vinteren.
Avlinger på 120 kilo per kvadratmeter er tre ganger så mye som tradisjonell drift i Norge. Lys og varme er en stor kostnad gjennom vinteren, men Verheul mener høsting hele året gir størst produksjon målt per enhet energi.
– I tillegg får forbrukerne ferske norske tomater hele året. Tomater er ferskvare, og med kortere vei til butikk kan de modnes i lys på plantene før de plukkes.
– Det gir best smak, sier Verheul, som viser til at importerte tomater høstes grønne og modnes i butikk.
Modning i lys på planten gir også sunnere tomater, mener Verheul.
Kvalitet krever energi
Norske vintertomater er dyrere enn importerte, men Orre Tomater greier ikke å dekke etterspørselen.
Annonse
Verheul mener det bekreftes gjennom tidligere forskningsprosjekter for både smak og betalingsvillighet. I et testpanel mente blant annet 80 prosent av forbrukerne at kvalitet er viktigere enn pris.
Men fortsatt kan det gjøres mye for å få en mer effektiv utnyttelse av energi. I vanlig sesongbasert tomatproduksjon utgjør energikostnadene rundt 40 prosent av de totale kostnadene, og i helårsproduksjon rundt 50 prosent.
– Så det er stort behov for å optimalisere energibruken, sier Verheul.