Spor fra jordbrukets begynnelse

Funnet av 5000 til 9000 år gamle rester av peanøtter (bildet), squash og bomull har gitt arkeologene bevis som kan tyde på at tidlige stadier i utviklingen av landbruk i Amerika foregikk i de lavereliggende fjellsidene av Andes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arkeologene har lenge hatt mistanke om at det var nettopp slik det fant sted, men konkrete funn har manglet.

Et team antropologer og arkeologer under ledelse av professor Tom D. Dillehay fra Vanderbilt University har nå funnet primitive utgaver av vår tids peanøtter, squash og bomull, samt ulike typer gryn, maniok og rotvekster rundt omkring i eldgamle boplasser i Nanchoc-dalen, 500 meter opp i de nedre fjellsidene i Andes i det nordlige Peru.

Ingen av disse plantene vokser naturlig i området, og gjorde det heller ikke for mellom 5000 og 9000 år siden - som er den alder forskerne har funnet for planterestene.

De må altså ha blitt domestisert annetsteds tidligere, for så å bli brakt til området, enten gjennom handel eller av omreisende bønder.

Squashen er beregnet til å være cirka 9200 år gammel, peanøttene cirka 7600 og bomullen cirka 5500.

Kulturell betydning

Forskerne mener funnene har betydning utover det at de gir hint om hvor og når jordbruket oppsto i Den nye verden.

"Verdens eldste bomullsdott?"

- Bruk av domestiserte planter går hånd i hånd med, og kan ha fungert som en katalysator for, videre kulturelle endringer, som vi mener fant sted i dette området på denne tiden, sier professor Dillehay i en pressemelding.

- Slik som at folk slo seg ned på ett sted, utviklet teknikker for irrigasjon og vannbehandling, utviklet seremonier, bygget seremonisteder og utviklet det vi nå kaller kunsthåndverk.

Over et noe lenger tidsrom mener han disse endringene til slutt førte til intensivert jordbruk, institusjonalisert politisk makt og nye byer i Andes’ høyland og langs Stillehavskysten for mellom 4000 og 5500 år siden - altså at han her kan ha funnet kimen til noen av de Sør-Amerikanske høykulturene.

Referanse:

T. D. Dillehay, J. Rossen, T. C. Andres, D. E. William, Preceramic Adoption of Peanut, Squash, and Cotton in Northern Peru, Science, 29. juni 2007, vol. 316, s. 1890-1893.

Lenker:

Funnet blir publisert i morgendagens utgave av tiddskriftet Science, og du kan se utgravningene på nettet.

Powered by Labrador CMS