- Barack Obama som politiker, og USAs situasjon når han i dag innsettes som president, stiller ham på linje med Lincoln, Kennedy og Franklin D. Roosevelt, mener historiker Ole Moen.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Barack Obama innsettes jo midt i en økonomisk krise for USA og verden, det gjør at han på dette punktet kan sammenlignes med Franklin Delano Roosevelt, som måtte hanskes med depresjonen på 1930-tallet.
Det sier nordamerikahistoriker ved Universitetet i Oslo, Ole Moen til forskning.no.
- Tiltakene som Obama foreslår for å redde økonomien likner jo symbolsk og innholdsmessig på New Deal, som Roosevelt satte i gang, med bygging av infrastruktur - skoler og offentlige institusjoner.
- Men samtid hadde ikke Roosevelt kriger å forholde seg til på det tidspunktet han ble tatt i ed, sier Moen.
Fan av Lincoln
Barack Obama har uttalt at USAs 16.president, Abraham Lincoln, har vært en inspirasjonskilde for ham, og at han har lært av å lese hans biografi.
- Obama bruker Abraham Lincoln både språklig og symbolsk, for eksempel når han nå reiste den samme ruta som Lincoln fra Philadelphia til Baltimore før han kom til Det hvite hus, sier Moen.
Moen mener det er også flere likheter mellom USAs 44. president og Abraham Lincoln, som hadde jobben mellom 1861 og 1865 da han ble skutt og drept.
- Lincoln måtte forholde seg til en splittet befolkning, og borgerkrig, og å forene landet. Obama har også på mange måter en splittet befolkning foran seg.
- George W. Bush har splittet nasjonen ideologisk, men landet er i tillegg nesten geografisk delt i republikanere og demokrater, sier Moen.
Barack Obamas kommunikative evner, og viljen til å forene parter, er egenskaper han deler med presidenten som ble myrdet for over 140 år siden, mener han.
- Lincoln var en taler av rang, som Obama. Han var også stor nok til å forene, og skjønte at man ikke bør opptre som seierherre. Han sa: ”with malice towards none” (med ondskap, ikke mot noen).
- Han hadde den inkluderende dimensjonen, og mente man måtte snakke med “fienden”, både på hjemmebane og utenriks.
- Obama har nå valgt Rick Warren, en rabiat motstander av homoseksuelt ekteskap, til å lede forbønnen ved innsettelsen i dag. Vi kan se dette som en vilje til å lytte til de man er uenig med, sier Moen til forskning.no.
Unge presidenter
Da John F. Kennedy kom inn i det hvite hus i 1961, hadde USA hatt åtte år med gamle Dweight D. Eisenhower som var republikaner.
- Unge Kennedy skapte en voldsom entusiasme, sier Ole Moen.
- Han representerte ungdommen, og var noe eventyraktig nytt. Da han kom inn i det hvite hus, hadde det heller ikke vært unger der på lenge.
Annonse
- Jeg kom til Amerika like etter Kennedy var satt inn, og merket godt entusiasmen som hersket rundt ham. Det var et tidsskille, sier Moen.
Han sammenligner den kalde krigens polariserte verdensbilde med noe av det samme Barack Obama står overfor i utenrikspolitikken i dag.
- Da Kennedy kom inn, gjorde han vei i vellinga. Han ble valgt midt i den kalde krigen, og var en kaldkrigshelt - og han og Khrushchev snakket sammen. De opprettet den røde telefon mellom Moskva og Washington.
- Det er noen likheter med Obama her, som også gjelder kommunikasjonsviljen. Man kan være uenig med fienden, og ikke gå til våpenbruk med en gang.
Lærdom av presidentene?
- Men det har vel skjedd at presidenter har valgt seg ”feil” hjertesak, og dermed blitt upopulære. Bør Obama ta med seg de erfaringene?
- Repunlikanerne har bebreidet gamle Bush for at han økte skattene selv om han sa: ”Read my lips, no new taxes!” men det var ikke grunnen til at han tapte valget mot Clinton.
- Clinton prøvde å gjennomføre en nasjonal syketrygd, dette håndterte han klønete, han satt blant annet Hillary til å lede kommisjonen. Dette kan ha bidratt at den gikk i baklås. Motparten kjørte da en massiv kampanje mot ham.
- Han ville også ha gjennom en konkret policy i forsvaret som skulle gjøre det enklere å være åpent homofil her. Dette var veldig kjenslevart, og han måtte bruke svært mye tid og energi på å legge denne ballen død, sier Moen.
- Noe Clinton og rådgiverne hans gjorde lurt i, var å dra fram økonomien som sin sak i valgkampen. Økonomien var vist seg å være utslagsgivende for om en president har innfridd. Man sier: ”people vote with their pocketbook!” Det kan Obama lære av.
Moen mener også at Barack Obama, når han i dag blir USAs president, bør huske på å vise respekt og samarbeidsvilje med kongressen, samtale med “fiender”, og fortsette å holde det amerikanske folk varmt med inspirerende taler.
- Det har med kommunikasjon å gjøre, og evnen til å inspirere. Kennedy sa for eksempel “Innen tiåret skal vi ha en mann på månen!” Det tok vi jo med en klype salt, men det inspirerte.
Annonse
- Men når folk i Oregon møter opp, 75.000 i tallet på den 30 graders sommerdag, for å høre Barack Obama gi en politisk tale, da er det noe spesielt med mannen, sier Ole Moen til forskning.no.