Flytting som organisatorisk virkemiddel

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Normann har foreslått å flytte hovedkontorene til åtte tilsyn og direktorater. Normann understreker i sin melding viktigheten av at etatene er forankret i miljøer av høy faglig kvalitet og at tilgangen på fagpersonell er god.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Victor D. Norman (Foto: Odin)"

- Å flytte tilsyn og direktorater kan være et organisatorisk virkemiddel for å oppnå et bestemt mål, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Morten Egeberg.

Egeberg viser til at det finnes tre velkjente virkemidler for å endre en organisasjon.

- For det første kan selve organisasjonsstrukturen endres, personalets sammensetning kan endres og sist kan den fysiske lokaliseringen av tilsynet endres. Man velger virkemiddel avhengig av hvilket mål som er viktigst å oppnå, sier Egeberg.

Styrke den regionale utviklingen

I meldingen sier arbeids- og administrasjonsministeren at regjeringen legger vekt på å styrke den regionale utviklingen og å utvikle et positivt samspill mellom allerede eksisterende fagmiljø og tilsynene. Bergen kan tjene som eksempel for å belyse denne ideen. Konkurransetilsynet er foreslått lagt til Bergen. Fra før har byen et godt økonomisk miljø, siden Norges Handelshøyskole ligger her. Et annet eksempel på å samle kompetanse er Petroleumstilsynet som planlegges lagt til Stavanger.

Egeberg bekrefter at det er hold i ideen om at fysisk avstand har innflytelse på graden av kontakt og samordning.

- Ved å fjerne en rekke etater fra Oslo-området skapes det større avstand til det politiske og faglige miljø i Oslo, samtidig som kontakten styrkes til andre miljøer. Egeberg understreker også at det er større sannsynlighet for å få tak i kvalifisert personell i regioner som allerede har et miljø for den aktuelle virksomheten.

Statistisk flytter bare mellom ti og 25 prosent av de ansatte med under en flytteprosess og etatene vil bli avhengige av å rekruttere nytt personell.

- Den motstanden mot flytting vi ofte ser blant de ansatte er imidlertid ett av flere legitime hensyn i prosessen, sier Egeberg.

Fremdeles Oslo-sentrert

Selv om det nå foreslås at åtte tilsyn flyttes ut av Oslo-området, vil de fleste av de godt over 30 resterende tilsyn og direktorater fortsatt ligge i Oslo-området.

- De fleste statlige tilsyn ligger i Oslo-regionen, men slik behøver det ikke å være. I Sverige er tilsyn og direktorater spredt utover det ganske land i en helt annen grad enn i Norge, sier professor Morten Egeberg.

Powered by Labrador CMS