Annonse
Kvinner som har vært infertile i løpet av livet, hadde større risiko for å oppleve søvnproblemer, depresjon og irritabilitet knyttet til overgangsalderen.

Kvinner som har slitt med å bli gravide, har økt risiko for å komme tidlig i overgangsalderen 

De kan også få kraftigere symptomer enn andre, ifølge ny amerikansk studie.

Publisert

Kvinner opplever overgangsalderen ulikt.

Noen rammes hardere enn andre. Overgangsalderen påvirkes av alt fra personlighet, biologi, sosiale forhold og psykologi, til demografi.

Det er også store forskjeller på hvor gammel man er når overgangsalderen treffer. Tidligere studier har vist at kvinner som spiser mye hvit pasta og ris, havner i overgangsalderen tidligere enn andre kvinner.

En annen studie gir miljøgifter skylden for tidlig overgangsalder.

Nå viser en ny studie at også infertilitet kan være en risikofaktor for visse plager ved overgangsalder. Det gjelder depresjon, irritabilitet og søvnproblemer.

Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Menopause.

Stress påvirker overgangsalderen

Studien viser altså at kvinner som har opplevd problemer med å bli gravide i løpet av livet, kan komme tidligere i overgangsalderen og få sterkere plager når de kommer i den.

Infertilitet kan oppleves like stressende som en kreftdiagnose, og stressende livssituasjoner har vist seg å påvirke overgangsalder og graden av symptomer, skriver forskerne i en pressemelding.

– Det å ha erfart infertilitet er ofte assosiert med en rekke psykiske problemer underveis og som i stor grad er en følge av det stresset infertilitet påfører, spesielt for kvinnen, sier Johanne Sommerschild Sundby.

Hun er spesialist i fødselshjelp og gynekologi og professor i samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo.

– Infertilitet fører til stress. Noen er deprimerte, noen har angst, og noen opplever håpløshet og dårligere seksualliv, sier Sundby.

Johanne Sommerschild Sundby er professor ved Avdeling for samfunnsmedisin og global helse på Universitetet i Oslo.

Menopausen utløser symptomene

Sundby har selv forsket på hvordan infertilitet påvirker kvinner. I en studie fra 2014 observerte hun symptomene på stress og konsekvensene det fikk.

Men symptomene så ut til å gå over i løpet av et tiår.

– Det er likevel slik, tror jeg, at reproduktive endringer som menopause kan utløse slike symptomer igjen. Noen kjenner kanskje at fertiliteten renner ut, og andre bare merker at noe er endret, sier hun.

Sundby er derfor ikke overrasket over funnene til de amerikanske forskerne.

Hun påpeker at hormonforstyrrelser også kan være en av årsakene til at kvinner som har hatt problemer med å bli gravide, i snitt kommer litt tidligere i overgangsalderen.

– For noen kan dette henge sammen, sier hun.

Påvirker ikke hetetokter og angst

De amerikanske forskerne har hatt med 700 middelaldrende kvinner i studien sin. Av disse hadde omtrent en tredjedel opplevd problemer med å få barn.

Forskerne så dermed etter sammenhenger.

Målet var å finne ut av hvordan livet – med opp- og nedturer – påvirker opplevelsen av overgangsalder hos kvinner midt i livet.

Forskerne konkluderte med at kvinner som har vært infertile i løpet av livet, hadde større risiko for å oppleve søvnproblemer knyttet til overgangsalderen. Kvinnene hadde også større risiko for depresjon og irritabilitet.

Irritabilitet brukes i psykiatrien om en tilstand der man har lav terskel for å fare opp, bli sint, aggressiv eller grinete, ifølge Store norske leksikon.

Forskerne fant derimot ingen sammenheng med andre symptomer på overgangsalder, som for eksempel hetetokter, tørr skjede og angst.

Depresjon midt i livet

Dette er ikke første gang forskere har funnet en sammenheng mellom infertilitet og depresjon.

Det er likevel den første studien som viser at tidligere problemer med infertilitet har en sammenheng med depressive symptomer midt i livet, skriver forskerne i en pressemelding.

– Denne studien viser sammenhengen mellom infertilitet tidligere i livet og depresjon og søvnproblemer seinere i livet. Det kan derfor være nyttig å screene middelaldrende kvinner som tidligere har hatt problemer, for depresjon, sier Stephanie Faubion, lege og leder for The Menopause Society i USA i pressemeldingen.

Kritisk til screening

Professor Johanne Sundby er usikker på om screening er riktig for disse kvinnene.

– Det er ikke så uvanlig å ha en del problemer rundt menopausen. For ikke å sykeliggjøre det for mye, tenker jeg at det kanskje er greit nok å opplyse om at man kan få litt problemer og oppfordre til å søke hjelp om det trengs, sier hun.

– Å screene for depresjon synes jeg er å ta litt for hardt i. Man skal ikke screene for noe om man ikke har et utmerket behandlingstilbud, i alle fall.

Referanse:

Victoria W Fitz m.fl: Exploring the relationship between history of infertility and the experience of menopausal symptoms. Menopause. August 2023. DOI: 10.1097/GME.0000000000002229. Sammendrag.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS