Annonse
Kvinnen var på et sykehusbesøk i Elverum og skulle ut for å hente noe i bilen, ifølge VG. Nå er en mann som hun datet siktet for å ha drept henne.

Elverum-drapet: – Dette føyer seg dessverre inn i et mønster av varslede drap, sier forsker

– At mannen gjentatte ganger skal ha satt sporing på kvinnens bil, burde vært et alvorlig faresignal, sier voldsforsker.

Publisert

En mann ble denne uka siktet for å ha drept en kvinne i Elverum. Han skal ha brutt besøksforbud mot henne en rekke ganger.

Margunn Bjørnholt er professor ved VID vitenskapelige høyskole. Hun har lenge forsket på vold mot kvinner og partnervold. 

Hun presiserer at hun bare kjenner denne saken gjennom mediene. 

Den 30 år gamle kvinnen har tidligere vært i kontakt med politiet for å melde fra om hensynsløs atferd fra den siktede mannen, skriver VG. Avisen skriver at kvinnens familie presiserer at de to ikke har vært kjærester, men at de datet. I slutten av april besluttet politiet i Oslo å ilegge ham besøksforbud mot å oppsøke henne. 

Men mannen skal ha brutt dette forbudet en rekke ganger. I alt er det opprettet ti saker, opplyser Oslo politidistrikt til NTB. 

Nå er han siktet for å ha drept henne i en bil i Elverum. 

Hun var da på besøk på sykehuset der og skulle bare ut ut en rask tur, da hun forsvant. Begge ble funnet med skuddskader i bilen. Tirsdag kveld døde også den siktede av skadene, ifølge VG.

At mannen gjentatte ganger skal ha satt sporing på ekskjærestens bil, burde vært et alvorlig faresignal, mener Margunn Bjørnholt.

Et varslet drap

Kvinnen skal ha opplevd at den siktede mannen flere ganger satte en sporingsenhet på bilen hennes. I retten har han hevdet at han ikke visste at det var å bryte besøksforbudet, ifølge NTB.

– Dette føyer seg dessverre inn i et mønster av varslede drap, slik partnerdrapsutvalget også konkluderte, sier Bjørnholt. 

Partnerdrapsutvalget ble oppnevnt i 2018 for å gjennomgå saker om drap der gjerningspersonen er daværende eller tidligere partner.

– Flertallet av dem som blir drept av partner, har hatt kontakt med hjelpeapparat og eller politi i forkant. At mannen gjentatte ganger skal ha satt sporing på kvinnens bil, burde vært et alvorlig faresignal, sier Bjørnholt.

Både det norske partnerdrapsutvalget og internasjonal forskning finner at stalking og kontroll som en slik handling kan være uttrykk for, er knyttet til økt risiko for partnerdrap, påpeker Bjørnholt.

– Internasjonal forskning finner også at frykt for å bli drept er en viktig faktor for å forutse partnerdrap.

Partnerdrap kan forhindres

Denne frykten må tas mer på alvor, mer Bjørnholt,

– Partnerdrap kan forhindres ved å forbedre innsatsen for de voldsutsatte. 

Det konkluderte også Partnerdrapsutvalget med da de la fram sin offentlige utredning «Varslede drap» i 2020. 

Oslo-politiet var ikke ferdig med etterforskningen av brudd på besøksforbudene, ifølge NTB. Den nå avdøde kvinnen skal ikke ha hatt voldsalarm. 

Hvert fjerde drap

Hvert fjerde drap i Norge er et partnerdrap. Oftes skjer disse drapene i affekt, men av og til er de også planlagt.

Langt flere kvinner enn menn blir drept av partner. For hver mann som blir drept av sin kvinnelige partner, blir syv kvinner utsatt for massiv vold med dødelig utfall, sa psykologspesialist Pål Grøndahl i et intervju med forskning.no i 2022. 

– Det er sjelden at mennene dreper sine kvinner i psykose. Som regel regnes de for å være tilregnelige.

Ett eller flere forvarsel

Professor Ragnhild Helene Hennum ledet Partnerdrapsutvalget.

Gjennomgangen viste at de fleste partnerdrapene skjedde etter ett eller flere forvarsler. Det var partnervold i alle de 19 sakene utvalget studerte. 

Offer og gjerningsmann hadde vært i kontakt med politi og annet hjelpeapparat. Men i et flertall av sakene var det ikke blitt satt i verk tiltak som kunne hindret drapene, fant de. 

Utvalget foreslo at det blir etablert en permanent nasjonal kommisjon som skal forsøke å lære av tidligere feil. Denne kommisjonen har planlagt oppstart i løpet av første halvår 2024, ifølge sivilrett.no.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS