Innstillingen avgjør ikke kreftpasienters skjebne

En vanlig oppfatning er at optimisme er viktig for hvordan det går med kreftpasienter. En ny studie hevder at innstillingen ikke har noe å si - i alle fall ikke når det gjelder lungekreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

WebMDHealth melder om undersøkelsen australske forskere har foretatt. De fant ingen sammenheng mellom pasientenes innstilling og hvordan det gikk med dem. Er dette riktig gir kanskje vektleggingen av innstilling bare pasientene en unødvendig tilleggsbyrde.

“Positive tankers tyranni”

- Dette er en viktig studie fordi det er en forventning til kreftpasienter at de må være positive, ellers vil deres tumorer vokse fortere. Og det er bare tull, sier psykiateren Jimmie Holland.

Hun har skrevet boken The Human Side of Cancer hvor hun tar opp “positive tankers tyranni”.

- Det kan være en fryktelig byrde å legge på folk, sier Holland.

Herman Eyre i Den amerikanske kreftforeningen er også glad for studien.

- Nå er det studier som tyder på at positiv innstilling kan ha noe å si, forteller han.

- Men noen ganger går det hele til det punkt hvor pasienten blir lovt altfor mye i forhold til hva positivitet kan ha å si, og så skrur de opp urealistiske forventninger om hvordan det skal gå med dem.

"Det er ikke innstillingen som avgjør hvor fort kreften vokser."

179 lungekreftpasienter i fem år

I studien fulgte forskerne 179 pasienter med en type lungekreft som vanligvis dreper 85 prosent av pasientene i løpet av fem år. Deres holdninger og innstillinger ble undersøkt før behandlingen startet og etter at den var ferdig. I løpet av de fem årene studien varte, døde alle unntatt åtte.

Det eneste utslaget som kunne noteres var et lite, men tydelig fall i optimisme når pasientene merket effektene av cellegift.

Å oppmuntre pasientene til å være positive kan bli enda en byrde, sier forskerne. Har det noen verdi “om det resulterer i at en pasient skjuler sin uro i den feilaktige tro at det kan hjelpe i kampen for å overleve.”

Var det min egen feil?

Dessuten er det vel et moralsk aspekt. Hvis man tror at innstillingen er av vital betydning for prognosene, skal man da ha hatt “feil innstilling” om man dør? Skal man tro at det er egen feil om det går dårlig?

Nå er det selvfølgelig andre gode effekter av en positiv innstilling.

- Det å være optimistisk har kanskje ingen innflytelse på hvor lenge du lever, men det er klart det har betydning for kvaliteten på livet, sier Ann Webster, leder for et kreftprogram som blant annet Harvard Medical School står bak.

Les mer…

Er sigaretter farligere for kvinner?

Den norske kreftforening

Den norske kreftforenings side om lungekreft

Powered by Labrador CMS