Du kan både få for mye og for lite D-vitamin, advarer forskerne, som oppfordrer til å følge anbefalingene fra myndighetene.
(Foto: Shutterstock)
Slik bør du forholde deg til forskning på
D-vitamin og kreftrisiko, ifølge forskere
En ny studie tyder på at D-vitamin kan påvirke kroppens immunforsvar gjennom mikroorganismene som finnes i tarmen. Men det er ingen grunn til å endre anbefalt mengde, mener danske forskere.
Du bør ikke dykke dypere ned i glasset med
vitaminpiller enn det myndighetene har anbefalt, selv om en ny studie viser en
sammenheng mellom lave D-vitaminnivåer og risikoen for kreft. Anbefalingen er å ta et daglig tilskudd på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret
– Foreløpig er det bare nok et godt
argument for å holde D-vitamininntaket på et fornuftig nivå, sier Tine Jess,
professor ved Aalborg Universitet.
Hun er en av de danske forskerne som har
vært involvert i den nye studien, som er publisert i det anerkjente
tidsskriftet Science.
Lars Rejnmark, klinisk professor ved
Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, er enig.
– Man skal passe på at man ikke tar for
mye, for flere studier har vist at det kan være skadelig. Jeg ser stadig flere
pasienter på sykehusene som har altfor høye D-vitaminnivåer. Mange tror at litt
er bra og mye er enda bedre, men det er ikke alltid tilfelle, sier Lars
Rejnmark.
– De som har et passelig nivå av D-vitamin, har lavest risiko for kreft.
Hva er det nye?
At et lavt nivå av D-vitamin i blodet øker
risikoen for kreft, er ikke noe nytt. Tidligere studier har allerede vist
dette.
Men det nye er at effekten ser ut til å gå
gjennom tarmen.
Tine Jess, som står bak studien i
samarbeid med forskere fra blant annet Francis Crick Institute og National
Cancer Institute i Maryland, forklarer.
– Vi har ennå ikke forstått mekanismene
bak koblingen mellom D-vitamin og kreft. Men nå begynner vi å gjøre det. Det
ser ut til at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gjennom mikroorganismene
som finnes i tarmen, sier Jess. Hun leder også grunnforskningssenteret Predict,
som forsker på tarmsykdommer.
Ifølge Lars Rejnmark er denne mulige
mekanismen interessant.
– Det kommer stadig flere indikasjoner på
at tarmbakteriene er viktige for helsen. Denne studien tyder på at
tarmbakteriene også har betydning for risikoen for kreft på grunn av D-vitamin,
men også for hvordan kreft kan behandles, sier Rejnmark.
– Det er spennende. For vi har lett etter
mulige mekanismer lenge, legger han til.
Kombinasjon av musestudie og
befolkningsstudie
Studien består av både laboratorieforsøk
med mus og en analyse av danske registerdata.
Først har forskerne vist at mus som har
fått en diett med mye D-vitamin, er mer motstandsdyktige mot eksperimentelt
overført kreft. Og deretter reagerte de samme musene bedre på
immunterapibehandling.
– Studien viser at D-vitamin påvirker
tarmslimhinnen og øker mengden av bakterien Bacteroides fragilis. Den gjør
musene mer motstandsdyktige mot kreft ved at de transplanterte svulstene ikke
vokser like mye, forklarer Tine Jess.
For å undersøke om denne kunnskapen kan
overføres fra mus til mennesker, har Jess brukt registerdata fra mer enn 1,5
millioner dansker.
– Analysen vår viser at det er en
sammenheng mellom lavere D-vitaminnivåer og høyere risiko for kreft, blant
annet i mage-tarmkanalen, lungene og urinveiene, sier hun.
Anbefalt inntak av
D-vitamin
Om sommeren kan vi selv produsere rikelig av dette vitaminet ved å være i sola, men om vinteren i Norge er det vanskelig å dekke behovet sitt uten å ta tilskudd.
Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og voksne, og 20 mikrogram for dem som er 75 år og eldre.
Det er få gode kilder til vitamin D i kosten. De beste kildene er fiskeolje og fete fiskeslag som makrell, sild, ørret, laks og kveite. I tillegg er smør, margarin og noen typer melk tilsatt vitamin D i små mengder. Du kan ta tran og andre kosttilskudd som inneholder anbefalt daglig dose av D-vitamin.
Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn som ammes, bør få D-vitamindråper, ikke tran.
Kilde: Folkehelseinstituttet
– En separat analyse tyder også på at
kreftpasienter med høyere nivåer av D-vitamin responderer bedre på immunbaserte
behandlinger.
Forsøk på mennesker mangler
Ifølge Lars Rejnmark mangler det fortsatt
randomiserte, dobbeltblinde studier som kan påvise den kliniske betydningen av
D-vitamintilskudd hos mennesker.
– Studien er basert på en
laboratoriestudie på mus, og det er langt fra mus til mennesker. Så det krever
studier på mennesker før vi kan konkludere noe med sikkerhet, sier Rejnmark.
– Men studien er likevel interessant fordi
den gir opphav til nye hypoteser.
Referanse:
Evangelos Giampazolias, Tina Jess mfl.: Vitamin D
regulates microbiome-dependent cancer immunity. Science, 2024. (Sammendrag) DOI:
10.1126/science.adh7954
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.