Annonse

Hekta på mobilen

Ekstremringerne bruker mobiltelefon nårsomhelst og hvorsomhelst - selv på fly, i sykehus eller bak rattet. De er unge, de er utadvendte, og de har liten selvtillit, viser en australsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologene Jim Phillips og Adriana Bianchi fra Monash University i Australia har undersøkt hvordan vi bruker mobiltelefonen, og hvorfor noen ringer ekstremt mye - selv i områder der det ikke er tillatt.

200 personer i alderen 18-85 år ble undersøkt, med spørsmål om hvor ofte de brukte mobilen, når og hvorfor de ringte og hvor store mobilregningene ble.

De ble også spurt om de hadde fått trøbbel på grunn av mobilbruken, om familie eller venner hadde klaget på mye ringing, eller om de hadde fått plager eller smerter på grunn av mobiltelefonen.

Og mange var ekstreme nok til å havne i kategorien problembrukere.

Klarer ikke å la være å ringe

Ifølge de australske psykologene er ekstremringerne fullt klar over at de ikke skal bruke mobiltelefonen i enkelte situasjoner, men de klarer likevel ikke å holde fingrene fra tasten.

- Funnene er viktige fordi de kan hjelpe oss å forstå hvorfor noen bruker mobiltelefonen i farlige situasjoner, og hvordan vi best kan takle dette, sier Adriana Bianchi.

Yngre mennesker utgjorde størsteparten av problembrukerne - ikke uventet, siden de aller fleste som bruker mobil er unge.

Men i tillegg fant forskerne at ekstremringerne som bruker mobilen i upassende eller farlige situasjoner generelt var utadvendte med liten selvtillit.

Siden utadvendthet og lav selvtillit ofte henger sammen med avhengighetsproblemer, var de blant indikatorene forskerne undersøkte for å teste mobilavhengigheten.

Få venner, mye mobilprat

Undersøkelsen tydet på at ekstremringerne hadde et begrenset sosialt nettverk.

- Et av spørsmålene var om folk ringte ofte til venner. Vi trodde utadvendte ville score høyt på dette, men det gjorde de ikke, forteller Adriana Bianchi.

Den omfattende mobilpratingen var kanskje heller for å kompensere for en liten vennegjeng, eller for å få bekreftet selvbildet, spekulerte psykologene.

Og tendensen til å ringe i farlige eller uakseptable situasjoner, som når man kjører bil, sitter i fly eller er på sykehus med følsomme instrumenter og mobilforbud, kan forklares med behov for et mer spennende liv.

- Vi tror de har en større tendens til å bruke mobilen i farlige situasjoner fordi de trenger spenning, sier Bianchi.

- Problembruken kan ha forbindelse med spenningssøkende sider av personligheten.

Så kjefter du på tullingen som absolutt må ringe gir du ham kanskje det han ønsker: Mer spenning i en ellers kjedelig hverdag.

Referanse:

Adriana Bianchi og James G. Phillips: “Psychological Predictors of Problem Mobile Phone Use”

Engelsk sammendrag

Powered by Labrador CMS