Synliggjør vårt trådløse liv

Tenk deg at du kunne se de trådløse opplysningene vi etterlater oss. Det vil gjøre teknologien mindre skremmende, mener forsker som gjør det usynlige synlig.

Slik ser det trådløse feltet rundt en RFID-brikke ut. (Foto: Timo Arnall, AHO)

RFID-teknologi

Radiofrekvensidentifikasjon, forkortelse for Radio Frequency IDentification. 

En metode for digitalt å skanne et objekt som inneholder en ørliten databrikke.

En metode for å lagre og hente data ved hjelp av små enheter kalt RFID-brikker.

En RFID-brikke er en liten brikke som kan festes til eller bygges inn i et produkt, et dyr eller en person.

RFID-lesere kan identifisere brikken og hente ut informasjon trådløst på noen centimeters avstand.

Kjente bruksområder for RFID er sporing, logistikk, klær, pass, billettering, elektronisk betaling, konteiner-terminaler, varesikring / tyverialarm, evakueringssystemer, adgangskontroll-systemer og dyreidentifisering.

Kilde: Arkitekt- og designhøyskolen og Wikipedia

Vårt digitale liv gjør mange av livets gjøremål usynlige.  

Den mye omtalte teknologien RFID brukes i økende grad i mobiltelefoner, billettsystemer for buss og bane, bomstasjoner og til å åpne elektroniske dører i kontorbygninger.

Fordi personlig informasjon kan lagres, har denne teknologien reist bekymringer om personvern. 

– Teknologi er blitt mindre synlig, det er en sterk trend vi ser blant annet med smarttelefoner. Det betyr at samfunnet sliter med å forstå og dermed stiller spørsmål ved den teknologisk utviklingen.

– Vi må øke synligheten slik at folk vet hva som skjer. Det er skremmende når teknologien blir for abstrakt – vi kan miste kontroll over informasjon, sier Timo Arnall ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

I sitt doktorgradsarbeid har han funnet opp en måte å synliggjøre dette usynlige. 

Frykter overvåkning

Arnall sier at det er viktig å ha fokus på den usynlige radiokommunikasjonen i RFID, fordi det er det som gjør teknologien både kommersielt attraktiv og samtidig misforstått og kontroversiell.

– Hvis du har en RFID-brikke i lommen, som et reisekort, en nøkkel til kontoret eller et pass som inneholder informasjon om deg, har du ingen anelse om hvem som har tilgang til disse dataene. Med trådløs teknologi kan vi ikke vite om de rundt oss har tilgang til informasjonen, sier han.

Flere protestgrupper frykter overvåkning og hevder at RFID er en trussel mot personvern og en invasjon av menneskers privatliv.

Visualiserer usynlige felt

Ved å bruke interaksjonsdesign har Arnall funnet en måte å gi bedre kunnskap om hvordan kommunikasjonen i RFID fungerer. I samarbeid med kolleger har han visualisert radiofeltet rundt en RFID-brikke.

– Vi har utviklet en metode der vi fotograferer de fysiske egenskapene til systemet. Dette ble gjort ved å utvikle en RFID-brikke som er koblet til en LED. Denne blinker hver gang avleseren plukker opp signaler. Ved å forsiktig bevege avleseren mens vi fotograferer med lang lukkertid kan vi få frem en skisse av selve transaksjonen, forklarer han.

Han mener dette er viktig informasjon for designere så vel som for offentligheten.

– Som designere bør vi kjenne materialet vi jobber med, enten det er tre, plast eller metall. Digital teknologi er intet unntak. Denne metoden gjør at vi kan se RFID som noe fysisk slik vi kan med andre materialer som brukes i design.

Synlig internett

Metoden kan også utvides til andre infrastrukturer, som GPS og Wifi.

I 2011 var Timo Arnall med på å lage en film hvor de visualisert trådløse nettverk på Grünerløkka i Oslo.

Dette gjorde de ved hjelp av en wifi-sensor og en fire meter høy lysstav utstyrt med en rekke pærer. Jo flere pærer som er tent, jo sterkere signal. I dag har filmen blitt sett over en million ganger - se videoen nederst t i artikkelen.

Immaterials: Light painting WiFi from Timo on Vimeo.

 

Referanse:

Timo Arnall; Making Visible. Mediating the material of emerging technology, PhD avhandling Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo 2014

Powered by Labrador CMS