Annonse
Godt kroppsspråk henger sammen med tillit.

Foretrekker du sittende eller stående lege? 

Leger som kjenner på tidspress blir oftere stående, viser en amerikansk studie. 

Publisert

De færreste velger frivillig å oppholde seg på sykehus. Når det først er nødvendig er det godt å være ivaretatt av folk som har peiling på hva som skal til for å få oss på beina igjen. 

En ny studie peker på at en enkel ting kan gjøre legen litt mer tillitsvekkende: øyekontakt. 

Studien er gjort av et forskerteam fra University of Michigan Medical School. Den er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of General Internal Medicine

Ikke alle ville at legen skulle sitte

Ideen bak denne studien var å samle kunnskapen som finnes på feltet allerede. 

Forskerne fant 14 studier som tok for seg helsearbeidernes plassering ved pasientens seng. Det var de eneste studiene som etter forskernes syn hadde gått grundig nok inn på temaet, uttaler de i en pressemelding.

De skriver i den vitenskapelige artikkelen at pasientene oftest opplever leger som sitter mest positivt.

Dette viste de 14 studiene:

  • Ti av studiene fant flest positive holdninger til at legen satt seg ned under visitten. 
  • Tre av dem viste at det ikke gjorde noe fra eller til om legen satt eller sto. 
  • Den 14. studien viste derimot at pasientene foretrakk en stående lege. 
  • Tidspress gjorde at legene ble stående

Resultatene tydet også på at leger som skulle sette seg ned med pasienten, ikke alltid gjorde det. 

Spesielt når legene følte at de hadde dårlig tid og måtte komme seg raskt videre til neste pasient. 

Men hvorfor spiller det en rolle om legen eller står? Flere ting kunne forklart dette - som at det er mer behagelig å snakke med en person på samme nivå som deg selv. 

Noe sprikende resultater

Forskerne bak denne studien peker på at pasienten og legen har bedre øyekontakt på denne måten. 

Øyekontakt er som kjent en viktig del av kroppsspråket vårt. For eksempel skrev forskning.no i 2021 om en studie som viste at dem som hadde mye øyekontakt, var mer engasjert i en samtale.

Godt kroppsspråk i helsevesenet henger sammen med for eksempel tillit og tilfredshet med behandlingen. Det kan til og med bedre pasienters utsikter, legger forskerne frem i studien.

Men resultatene er altså noe sprikende, selv om forskerne fastslår at de fleste foretrekker en sittende lege. 

Hva pasientene foretrakk, var blant annet avhengig av settingen. Forskerne er også tydelige på at funnene deres ikke er basert på spesielt store data. De har blant annet utelukket alle studier på andre språk enn engelsk. 

– En mer likeverdig relasjon

Temaet har vært oppe til diskusjon også i Norge. 

I 2019 skrev forskning.no om en feltstudie av legevisitter ved norske sykehus. Den var gjort av doktorgradsstipendiat Elin Saga. Hun fortalte at en legevisitt oftest foregår slik at legen står ved enden av sengen og snakker ned til pasienten. 

Saga mente imidlertid at visitten skaper ubalanse mellom pasient og lege. Hun sa at pasienter som klarer, bør opp av sengen og være påkledd under visitten. 

Professor Hilde Eide kommenterte også artikkelen. 

– Legevisitten er der hovedsakelig fordi legen har behov for den. Og av og til kan det sikkert også være praktisk å gjøre det på denne måten. 

    – Men både denne studien og andre studier viser at for pasienten, så er det mye bedre om de får tid til å snakke ordentlig med legen. Da kan bare det at legen setter seg ned og har øyekontakt, hjelpe mye for å skape en mer likeverdig relasjon, sa hun i 2019. 

    42 sekunder med øyekontakt

    Generelt har vi lite øyekontakt når vi snakker med hverandre. Forskning.no publiserte en artikkel om en kanadisk studie på dette 15. januar 2024.

I studien skulle deltakerne, som ikke kjente hverandre, snakke sammen i rundt 20 minutter. Forskerne så at de hadde øyekontakt i omtrent 42 sekunder. 

– Øyekontakt er en intim form for kontakt. Det ville vært interessant å se hvordan det gikk med folk som kjenner hverandre, kommenterte PhD-studenten Erling Nørkær. Han forsker selv på ansiktsgjenkjenning.

Referanse:

Houchens, Nathan., Engle, Jason M., Palanjian, Rita., Saint, Sanjay., Townsend, Whitney A., Nasrallah, Mariam og Gupta, Aswin. (2024).  Effect of Clinician Posture on Patient Perceptions of Communication in the Inpatient Setting: A Systematic Review. Journal of General Internal Medicine

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS