Når østrogennivået faller, kan det muligens utløse symptomer eller forverre allerede depressive symptomer.
(Illustrasjonsfoto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock/NTB)
Høy risiko for depresjon like før overgangsalderen
Kvinner i denne fasen av livet har faktisk hele 40 prosent høyere risiko for å få depressive symptomer og bli diagnostisert med depresjon, viser en britisk studie.
Noen år før overgangsalderen, vanligvis tre til fem år før, skjer det mye i kvinnekroppen. Da begynner den å produsere mindre hormoner som østrogen og progesteron.
Dette er to viktige hormoner som er viktige for kvinners fruktbarhet.
De fleste vil merke at menstruasjonssyklusen blir uregelmessig. Andre begynner å plages av hetetokter, søvnproblemer, hjertebank og muskelsmerter.
Skjer noe i hjernen også
Mindre kjent er det at det også skjer noe med hjernen i denne perioden i livet, som på fagspråket kalles periomenopause.
Og det handler om mer enn humørsvingninger og hukommelsesproblemer.
Kvinner i denne fasen i livet har faktisk hele 40 prosent høyere risiko for å få depressive symptomer og bli diagnostisert med depresjon.
Dette viser en ny studie fra University College London.
Ikke økt risiko senere
Kvinner går vanligvis gjennom overgangsalderen når de er fra 49 til 52 år.
Det er i denne perioden forskning tidligere har vist at forekomsten av depresjon er høyest.
De britiske forskerne fant derimot ikke noen økt risiko for å bli deprimert etter at overgangsalderen hadde startet. Dette er når menstruasjonen har vært borte i minst ett år.
Data fra hele verden
Denne studien, som er en basert på data fra sju ulike studier og involverte over 9.000 kvinner, tyder på at kvinner er mest sårbare i forkant av menopausen.
Analysen har tatt med studier fra USA, Australia, Kina, Nederland og Sveits. Forskerne mener dermed at de kan fastslå at funnene ikke kan tilskrives kulturelle faktorer alene.
En forklaring kan være at et fall i østrogennivået utløser symptomer eller forverring av allerede depressive symptomer.
Østrogen har nemlig vist seg å påvirke stoffer som sender signaler mellom nerveceller i hjerne og kroppen, dopamin, noradrenalin, endorfin og serotonin.
Disse spiller alle en viktig rolle for humør og følelser.
Mer sårbare
Funnene viser at det er viktig å erkjenne at kvinner i dette stadiet av livet er mer sårbare for depresjon og trenger støtte og hjelp til å ivaretas sin mentale helse. Det sier professor Aimee Spector ved University College London (UCL) til avisa The Guardian. Hun er en av forskerne bak den britiske studien.
Den samme forskergruppen ved UCL kom tidligere i år med en annen studie som viser at mindfulness og kognitiv atferdsterapi kan tilby en viss lindring for plagene kvinner har i overgangsalderen. Men de mener at slike terapier ikke kan erstatte hormonterapi.
Hormoner kan erstatte antidepressiva
Tidligere studier tyder på at hormonterapi kan forhindre og behandle lettere depresjoner hos kvinner. Dette har forskning.no skrevet om tidligere.
Den norske gynekologen Inger Øverlie har doktorgrad innen overgangsalder og hormonendringer. Hun har også mange års klinisk erfaring som gynekolog. Hun uttalte til forskning.no at de som jobber klinisk, ser at hormonterapi reduserer risiko for nedstemthet og depresjon.
– Etter kort tids behandling sier disse at «nå kjenner jeg meg selv igjen», forteller Øverlie.
Øverlie sa at tidligere amerikansk forskning har konkludert med at mange kvinner med fordel kunne vært behandlet med hormonterapi istedenfor antidepressiva.
Kilde:
Yasmeen Badawy m. fl: The risk of depression in the menopausal stages: A systematic review and meta-analysis, Journal og Affective Disorders, juli 2024