Se regnet reise over jorden og bli til snø i Norge

Denne animasjonen viser vannets kretsløp på jorda.

 

15.12 2015 22:00

Se nøye på animasjonen over. Alle de blå feltene er regnet som faller på jorden. Den rosa fargen viser fordampning, mens den hvite disen viser vanndamp i atmosfæren.

Animasjonen er laget av Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen, og viser vannets kretsløp på jorda i perioden fra begynnelsen av september og til slutten av november i 2014.

Animasjonen er basert på målinger fra hele verden, samlet av European Centre for Medium-Range Forecasts (ECMWF), og er så satt sammen av forskerne ved Bjerknessenteret og Meteorologisk institutt.

Snøen kommer

Du kan tydelig se hvordan regnet blir til snø, først helt nord i Russland, før det hvite snødekket sprer seg over hele nord-Asia og til slutt Europa.

Den 5. november kom det et stort snøfall som strakte seg fra Midt-Norge, gjennom Sverige og Finland og inn i Russland, ifølge Bjerknessenteret.

Animasjonen viser også hvordan nedbøren blir fraktet over Atlanterhavet til våre trakter. Det kommer også tydelig fram hvordan tørre områder som Sahara og deler av Midtøsten ikke får noe nedbør i det hele tatt.

Tyfoner og stormer

Det er flere værfenomener som dukker opp i animasjonen.

Du kan se den kraftige tyfonen Vongfong mellom 2. og 14. oktober. Denne stormen gikk rett over Japan og forårsaket store skader, ifølge BBC.

Dette er bare én av fire tropiske orkaner i Stillehavet som ble dannet mellom 11. september og 14. november 2014.

Mellom 12. og 20. oktober herjet orkanen Gonzalo i Atlanterhavet, og øya Bermuda ble truffet, ifølge BBC.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.