Endelige tall for 2021 viser en nedgang i klimagassutslippene på 0,7 prosent fra 2020.

Klimagass­utslippene gikk ned 0,7 prosent i fjor

Utslipp av klimagasser i Norge gikk i fjor ned 0,7 prosent sammenlignet med året før, viser nye tall fra SSB.

De endelige tallene Statistisk sentralbyrå ( SSB ) viser at utslipp av klimagasser i Norge var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

Det er en nedgang på 0,7 prosent fra 2020, og er 4,7 prosent lavere enn i 1990.

– Det var en svak nedgang i klimagassutslippene i fjor, etter at vi hadde en større reduksjon i 2020 som i stor grad kunne tilskrives pandemien. I 2021 økte utslippene fra både veitrafikk, industri og jordbruk, mens de gikk ned i olje- og gassutvinning, sier seniorrådgiver i SSB Trude Melby Bothner.

Nedgang i energiforbruket på sokkelen

Bothner sier nedgangen i utslipp fra olje- og gassutvinning i hovedsak skyldes at LNG-anlegget i Hammerfest var stengt grunnet en brann i 2020, og dermed hadde en reduksjon i utslipp på nærmere 600 tonn CO2-ekvivalenter i fjor.

Utslippene fra olje- og gassutvinning ble redusert med 8,1 prosent i 2021. I tillegg til driftsstansen ved Hammerfest LNG var det en nedgang i energiforbruket på mange plattformer ute på sokkelen.

Økt utslipp fra veitrafikken

Utslipp fra veitrafikken økte med 3,8 prosent fra 2020 til 2021.

– At utslippene fra veitrafikken økte i fjor skyldes både høyere salg av autodiesel, og at det var en lavere mengde biodiesel innblandet i drivstoffet enn året før, sier Bothner.

Til tross for økte utslipp i fjor, har utslippene fra veitrafikken sunket med 15,3 prosent siden 2015.

Beregninger SSB har gjort viser at CO2-utslippet fra bensin og diesel ville vært 28 prosent høyere uten biodrivstoff og elektrisitet i kjøretøyene.

Unntaksår

Utslippene fra industri og bergverk økte med 3 prosent fra 2020 til 2021.

– Økningen i utslipp fra industrien skyldes i stor grad at 2020 var et unntaksår med lav produksjon grunnet pandemien. I 2021 tok aktivitet seg opp, og det resulterte i en økning i utslippene, sier Bothner.

For jordbruket var økningen på 1,2 prosent og tilskrives flere storfe samt økt salg av mineralgjødsel.

– Håper de synes det er flaut

Siden 2005 har de samlede klimagassutslippene gått ned med 11 prosent – og de største utslippsreduksjonene har vært innen industri og olje- og gassutvinning.

Torsdag ble det kjent at Norge på klimatoppmøtet i Egypt vil melde inn et nytt klimamål om å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990.

Miljøstiftelsen Zero mener SSB-tallene viser at regjeringen vil ha lite å skryte av på klimatoppmøtet.

– På klimatoppmøtet neste uke tar regjeringen med seg en utslippskurve som er veldig flat. De store utslippskuttene uteblir. Jeg håper de synes det er flaut, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland.

De peker blant annet på at reduksjonen på 0,7 prosent skyldes at utslipp fra olje og gass er lavere enn normalt.

– Men grunnen til dette er brann og reparasjoner på Snøhvit, og disse utslippene er i full gang igjen nå», sier miljøstiftelsen til NTB.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS