- IPCC trenger fundamental reform

Konklusjonen fra den uavhengige komiteen som er satt til å granske IPCCs arbeidsmetoder er klar: FNs klimapanel må reformeres fullstendig i måten det ledes på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

IPCC-leder Rajendra Pachauri. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her)

InterAcademy Council (IAC)

 InterAcademy Council (IAC) er en internasjonal organisasjon av vitenskapsakademier som ble opprettet for å produsere rapporter om vitenskapelige, teknologiske og helserelaterte tema, knyttet til de store globale utfordringene i verden.

I dag er det 18 medlemmer i organisasjonens styre, satt sammen av presidenter fra 15 vitenskapsakademier og tilsvarende organisasjoner.

Les mer om IAC her.

En tydelig kritikk av IPCCs ledelsesstruktur  var blant det den uavhengige komiteen presenterte i FNs hovedkvarter i New York i dag.

Komiteen anbefaler at det utnevnes et hovedstyre for organisasjonen, som også bør ha representanter utenfor IPCC-systemet - til og med utenfor hele klimaforskningsfeltet.

Dette for å sikre klimapanelets troverdighet, og for at evnen til å fatte beslutninger blir opprettholdt, ifølge komiteens leder Harold Shapiro.

I tillegg bør det utnevnes en administrerende direktør med status som seniorforsker, som skal lede sekretariatet, takle daglige operasjoner og snakke på vegne av organisasjonen, foreslår komiteen.

Komiteen mener dessuten at IPCC-ledere ikke bør sitte lenger enn tiden det tar å utarbeide én rapport, og at dagens maksgrense på to seksårsperioder er for lang.

Komiteen tar ikke stilling til spørsmålet om hvorvidt klimapanelets nåværende leder, Rajendra Pachauri, bør gå av.

Bedre regler for fagfellvurdering

Komiteen som i dag presenterte sin gjennomgang for FN er fra InterAcademy Council. IAC er en paraplyorganisasjon for forskjellige nasjonale vitenskapsakademi rundt om i verden (se faktaboks til høyre). 

Den uavhengige komiteen har bestått av et panel med 12 personer, ledet av Harold Shapiro. Han er tidligere president ved Princeton University i New Jersey i USA.

Han og de andre komitémedlemmene har også kommet fram til at IPCC bør bedre sitt fagfellevurderingssystem for å hindre at feil slipper gjennom.

I tillegg trengs det å sette opp en klarere policy for å unngå at personlige interesser får spillerom i rapportene, mener komiteen.

Regelverk gjennomgås

Det var IPCC og FN selv som ønsket gjennomgangen av regelverket. Det siste året har klimapanelets rapport om verdens klimatilstand fra 2007 måtte tåle kraftig kritikk.

Blant annet slapp et feilanslag om levetiden til breene i Himalaya gjennom systemet, og havnet i rapporten.

Det var bruken av såkalt grålitteratur - litteratur som ikke er fagfellevurderet, som lå til grunn for Himalayafeilen:

Bruken av slik litteratur er blant de aspektene som den uavhengige komiteen nå har sett på, i tillegg til at de har gått gjennom hvordan ulike faglige synspunkter reflekteres i rapporten.

Håndteringen av usikkerhet og den trege responsen på avsløringer av feil er andre aspekter kritiseres i den nye rapporten.

Bedre regulering av interesser

Det har allerede vært spekulert i at det vil bli anbefalt et etisk regelverk som sikrer at personlige interesser ikke skal få spillerom i rapporten.

IPCCs tidligere leder, Robert Watson, foreslo at klimapanelet utvikler slike regler, samt mekanismer for å rette feil raskt, da han snakket til den uavhengige komiteen 15.juni. Les hva forskning.no har skrevet om dette.

- IPCC er en suksess som har bidratt til å bedre miljøbevissthet. Med våre anbefalinger håper vi at panelet kan bli bedre rustet til å tåle offentlighetens mikroskop, sa Harold Shapiro på pressekonferansen.

Lenker:

IACs pressemelding: InterAcademy Council Report Recommends Fundamental Reform of IPCC Management Structure

Rapporten: Climate Change Assessments, Review of the Processes & Procedures of the IPCC

Powered by Labrador CMS