Annonse

Mulige amerikanske klimamål

USA kan komme til å legge frem midlertidige mål for utslippskutt i løpet av kort tid, skriver New York Times.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Under en pressekonferanse på Det Hvite Hus kom det frem at USA kan komme til å legge frem midlertidige mål om utslippskutt. Likevel ser det ikke ut som om Københavnmøtet greier å skape enighet rundt en avtale. (Foto: iStockphoto)"

USA er det eneste store industrialiserte landet som enda ikke har lagt frem sin plan for utslippskutt før klimatoppmøtet i København i desember. Obama har heller ikke bestemt seg om han vil stille opp på møtet.

Det har fått mange til å miste troen på at de nesten 200 medlemslandene skal greie å bli enige om en klimaavtale som kan ta over for Kyoto-avtalen, og det er nå bred enighet om at Københavnmøtet ikke vil føre til en bindende avtale.

Meldingen om at verdens nest største karbonforurenser vil legge frem en utslippsplan ble offentliggjort av et medlem av gruppen som forhandler klimaavtaler for USA, men New York Times skriver at han vil være anonym.

Står fast i senatet

Guri Bang er forsker ved CICERO Senter for klimaforskning og har USAs klimapolitikk som spesialfelt. Hun forteller at den politiske situasjonen i USA gjør det vanskelig for president Obama å legge frem håndfaste mål om kutt.

- Obama foreslår eventuelt en midlertidig målsetning i en uforpliktende avtale, sier Bang til forskning.no.

I USA er det nemlig slik at en internasjonal avtale må ratifiseres i senatet. Det må enten foreligge eksisterende lovgivning, ellers må det lages nye lover for å leve opp til forpliktelsene.

På klimaområdet er det ingen nasjonal lov, og derfor må Kongressen lage en, men hittil har de ikke greid å gjøre dette, og Obama kan heller ikke love det internasjonale samfunnet at de skal greie å bli enige.

I juni i år greide Representantenes hus å få gjennom et mål om 17 prosents utslippsreduksjon fra 2005-nivå, men flertallet var bare 220 mot 215 stemmer. Nå går saken videre og skal debatteres i senatet, men senatorene har enda ikke kommet så langt. I senatet går prosessen tregere fordi det er krav om tre femdelers flertall.

"Kina og USA skal blant annet samarbeide om utvikling av mindre miljøskadelige kullkraftverk. (Foto: iStockphoto)"

- Fordi konfliktlinjene er så harde i denne saken er det vanskelig å få nok stemmer. Det er ikke bare uenighet mellom de to politiske partiene, men det er også mange demokratiske senatorer som er skeptiske fordi de representerer stater med mye energiintensiv industri og elektrisitet fra kullkraftverk.

Midlertidig mål

Bang forklarer at det nå kan hende at Obama legger frem et midlertidig mål som er basert på det som er vedtatt i Representantenes hus.

- Men han konsulterer også veldig tett med sentrale senatorer, og prøver å finne en midlertidig målsetning basert på hvor langt debatten har kommet.

I tillegg kan han beregne utslippskutt fra de klimatiltakene som er lagt inn i statsbudsjettet for neste år gjennom Environmental Protection Agency.

Tettere Kina-samarbeid

Kina, som tok over tronen som verdens største utslipper av klimagasser i 2006, har foreløpig heller ikke lagt frem noen planer om utslippsmål, men i september sa president Hu Jintao at landet var villig til å redusere utslippsmengden per økonomisk ytelsesenhet.

Tidligere denne måneden besøkte Obama Kina, og de to utslippskjempene har signalisert at de vil samarbeide tettere om miljø- og klimaproblemer.

Blant annet skal de jobbe sammen om saker som energieffektivisering, rent kull og modernisering av de elektriske nettene.

I tillegg skal de opprette et Clean Energy Research Centre, og et partnerskap om fornybar energi hvor de skal kartlegge hvordan man kan bygge ut vind- og solenergi, og om man skal ha regionalt tilpassede løsninger i de to landene.

Bang synes det er svært positivt at de to landene kommer nærmere sammen.

- Hvis de to store nasjonene, som står for rundt 40 prosent av globale utslipp, blir enige, er det veldig viktig, uansett om det er en del av en forpliktende Københavnavtale eller ikke, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS