Annonse

Norske forskere avlyser istiden

Store og uventede endringer i havsirkulasjonen i Nordatlanteren er nå påvist av norske forskere. Resultatene viser blant annet at Golfstrømmen opprettholder sin styrke langs kysten vår.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har nemlig funnet rekordhøye temperaturer og saltholdighet i havområdene utenfor Nord-Europa.

De framholder at den ekstreme utviklingen henger sammen med endringer som har funnet sted i Nordatlanterens sirkulasjon siden midten av 1990-tallet, opplyses det fra Nansensenteret.

Golfstrømmens styrke

Økningene karakteriseres som oppsiktsvekkende. Høy saltholdighet vil bidra til at Golfstrømmen opprettholder sin styrke i et par tiår framover, heter det videre.

"Golfstrømmen vil ikke avta i styrke i overskuelig framtid, viser resultater av de norske klimaforskernes studier."

Samtidig er en annen konsekvens at høye temperaturer vil gjøre sitt til å øke effekten av global oppvarming på den nordlige halvkule, opplyses det videre.

Tidligere har det vært kjent at saltinnholdet har vært på vei nedover i blant annet Nordatlanteren og Norskehavet, og at man har forventet at Golfstrømsystemet vil kunne svekkes av en slik utvikling.

Nå viser altså forskernes nye funn en utvikling i stikk motsatt retning, bort fra frykten om at en ny istid kan være på vei.

Kalde og ferske vannmasser

Klimaforskere fra Nansensenteret, Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen står bak forskningen, og de har også hatt med seg kolleger fra Island og Færøyene.

Forskerne har funnet at bakgrunnen for endringene i havsirkulasjonen ligger i de kalde og ferske vannmasser sør for Island og Grønland.

De siste tiår er disse redusert, noe som har banet vei for at Golfstrømmen kan transportere mer varme og salte vannmasser forbi Færøyene, langs kysten av Norge og sør for Island.

Men om endringene kan tilskrives menneskeskapt klimapåvirking, eller naturlige skifter i Atlanterhavets system, gir ikke undersøkelsene svar på.

Referanse: Hátún, H., A. B. Sandø, H. Drange, B. Hansen, and H. Valdimarsson (2005), Influence of the Atlantic Subpolar Gyre on the Thermohaline Circulation, Science, 309, 1841-1844

Les mer… Presentasjon av klimaforskernes arbeid

Powered by Labrador CMS