Den gode nyheten er at vi faktisk kan gjøre mye for å tilpasse oss en varmere verden.
I løpet av de siste tjue årene har bønder i fire bygder i høyfjellene nord i Ecuador økt maisproduksjonen sin. Det har de gjort ved å teste ut hvilke maiskorn som vokser best i det nye klimaet og flytte åkrene oppover i fjellene etter hvert som temperaturen har økt.
Viser god økologisk forståelse
På denne måten er disse bøndene allerede godt i gang med å tilpasse seg det nye klimaet, som blir både varmere og våtere. De viser, ifølge forsker Kristine Skarbø ved NMBU, god agro-økologisk forståelse.
Skarbø er forsker ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet. Hun har selv tilbragt mye tid blant Kichwa-urfolket i Ecuador og studert måten de driver jordbruk på.
Studien er nå publisert i tidsskriftet Climate and Development.
Flytter grensene oppover
Det Kichwa-folket i all hovedsak gjør er å sakte, men sikkert flytte dyrkingen oppover i de tropiske fjellene.
− Grensen har gått opp cirka 200 meter i løpet av 20 år. Maisdyrkingen skjer nå opptil 3300 meter over havet, sier Skarbø.
I forskningen sin konkluderer hun derfor med at klimaendringene har positive effekter på maisproduksjon generelt i fjellene, fordi det gir større muligheter for dyrking i høyden.
Men Skarbø peker også på de negative endringene som kommer av et varmere og endret klima: Årstidene blir mer uforutsigbare, noe som gjør det vanskeligere for bøndene å planlegge. For eksempel har en isbré i nærheten av Mt. Cotacachi smeltet, noe som gir mindre vann til åkrene.
Endringene har også gjort at nye skadedyr har kommet til, som bøndene har vanskelig for å bli kvitt.
Viktig med flere sorter
Å dyrke flere typer mais er en viktig måte å tilpasse seg det nye klimaet på, ifølge Skarbø.
− Mens vi i Norge bare dyrker noen få sorter, dyrker indianerne hundrevis av ulike typer, sier hun.
For Kichwa-folket er det viktig å bevare tradisjoner, og kulturell identitet spiller en sentral rolle. For eksempel krever ulike tradisjonelle matretter ulike typer mais, både for smakens og konsistensens skyld.
Annonse
− Hvis de bare har dyrket én sort, blir de også sårbare dersom det kommer sykdommer. De kan gjøre at sorten ikke blir brukbar lenger, sier forskeren.
− Da må de basere seg på mangfoldet av tradisjonelle sorter. Og det er også det de har gjort når de har flyttet maisen oppover – de nye åkrene er plantet med maiskorn fra lavereliggende nabobygder.
Det finnes også interesse i Norge for å dyrke et større mangfold av sorter av matplanter. For eksempel prøver forskere ved Skog og Landskap å dyrke fram igjen gamle potetsorter fra den den Nordiske genbanken.
Likevel kommer vi ganske mye dårligere ut enn indianerne når det gjelder mangfold av sorter. I Norge dyrker vi få typer hvete, rug, bygg og havre, og vi varierer også mindre i typer frukt og grønnsaker.
Skarbø viser til produktkatalogene hos Felleskjøpet og Norgesfôr: De tilbyr til sammen tolv sorter hvete, fem vårhvetesorter og sju høsthvetesorter. Til sammenligning dyrker bøndene i Ecuador omtrent seksti sorter mais.
− Globalt sett mistet vi veldig mye i det forrige århundret. Kanskje ble så mye som 75 prosent av sortsmangfoldet i kulturplantene våre borte, sier Skarbø.
− Dette skjedde fordi jordbruket ble industrialisert, særlig i USA og Europa.
For å håndtere et annerledes klima også i Norge, mener forskeren at det må skje en naturlig seleksjon blant frøene om hvem som tåler de nye forholdene best. Da trenger vi flere ulike frøtyper i åkrene.
− Det sørger indianerne i Ecuador for, men det gjør ikke norske bønder, sier Skarbø.
Hun mener det likevel finnes håp også for korn-mangfoldet i Norge, og det finner vi i frøbankene. I tillegg til den Nordiske genbanken, som rommer innsamlede frø fra viktige planter i hele Norden, har Norge bygget en frøbank på Svalbard. Her samles frø fra hele verden som blir lagret og kjølt ned.
− Slik skal Norge være med å ta vare på frø fra de landbruksvekstene som er viktigst for den globale matsikkerheten. Dette for at bønder igjen kan ta dem i bruk, og for at planteforedlere kan krysse frøene for å finne nye, gode planter, sier Skarbø.
Men hun påpeker at det også er viktig å dyrke de lagrede frøene slik de gjør i Ecuador, ikke bare lagre dem. Det er fordi de med tiden skal utvikle seg og tilpasse seg det rådende klimaet.
− De blir tatt vare på i bankene, men det skjer ingen utvikling. Og det er den vi trenger, sier Skarbø.
Referanse
Kristine Skarbø og Kristin VanderMolen: Maize migration: key crop expands to higher altitudes under climate change in the Andes. Climate and Development. April 2015. DOI: 10.1080/17565529.2015.1034234. (Sammendrag)