Frøhvelvet på Svalbard åpnes

Hvelvet som skal sikre at frø fra verdens matplanter bevares for fremtiden, åpnes offisielt i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Frølageret på Svalbard, 130 meter inn i permafrosten. Illustrasjon: Global Crop Diversity Trust."




Her kan du følge den offisielle åpningen fra klokka 14.00. Hele seremonien skal foregå inne i selve hvelvet, som består av 3 store fjellhaller sprengt 130 meter inn i permafrosten.

Svalbard globale frøhvelv inneholder frø fra nesten alle verdens matplanter. Til sammen 12 tonn frø fordelt på rundt 300 000 enkeltposer står klare til å bli satt inn i frølageret under og etter åpningen.

Svalbard er velegnet for et slikt frøhvelv både på grunn av permafrosten og den avisdes beliggenheten. Selv om frysesystemene eventuelt skulle svikte, skal permafrosten sikre at frøene fra alle verdenshjørner likevel bevares i minusgrader.

Les mer om historikken bak frølageret.

- Det er god spredning både på ulike land, ulike genbanker og institusjoner, sier direktør Cary Fowler i Global Crop Diversity Trust i et presseskriv fra Landbruks- og matdepartementet.

- Garantert god spredning

Global Crop Diversity Trust, med hovedkontor i Roma, står ansvarlig for å den formidable oppgaven å samle inn og transportere frø fra verdens frøbanker til Svalbard.

Les mer om hvordan frølageret er designet og ser ut inni.

- Det føles stort å få være med på å få til dette frølageret som blir en sikkerhetskopi for sikkerhetskopiene for de fleste frøsamlinger i verden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Statsminister Jens Stoltenberg står for den offisielle åpningen, og har balnt annet med seg EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, og FAO sin generaldirektør Jacques Diouf, opplyser departementet.

"Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (t.h) og direktør i Global Crop Diversity Trust Cary Fowler. Foto: Astraea Antal, LMD."



Powered by Labrador CMS