Slutten for stinkende skobomber?

En svak og behagelig duft av sitron, friske blomster eller kokosnøtt virker nok mer forlokkende enn intens, sur svette.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oops, der lå treningstøyet fra i forgårs fortsatt i treningsbagen. Jammen en interessant lukt.

Nå er forskere satt på saken og undersøker mulighetene for å legge inn permanent svak godlukt i ymse tekstiler. Hvilket kan komme for eksempel de som glemmer tøyet i bagen til gode, selv om vi neppe kan vente noe gjennombrudd i neste uke.

- Noen av de beste ideene har vi innen sportstøy, men vi kommer også til å se fremskritt for vanlige klær og tekstiler til bruk i hjemmet, som for eksempel håndklær, sier John Pierce ved Philadelphia University til Discovery News.

Pierce og kolleger jobber med en ny metode der godlukt legges rett inn i tekstilenes fibre. Tanken er altså at velduften trekkes inn i garnet/stoffet når det lages.

Hvor lenge lever duftene?

Tidligere metoder har basert seg på at mikrokapsler fylt med lukt tilsettes utenpå, når plagget allerede er ferdig lagd. Så har kapslene åpnet seg og lukten kommet ut, når klærne iføres og brukes.

Men kan virkelig det utenkelige skje - at stinkbomber i joggesko og treningstøy forblir udetonerte?

Da må nok forskerne rapportere om sterke gjennombrudd i tiden som kommer. Så langt er ikke studiene fullt så løfterike.

Pierce og kolleger ser for seg at deres løsning skal holde på godlukten i klærne inntil 10-15 vask. Dette er omtrent identisk med kapsel-metoden, men forskjellen ligger ifølge Discovery Channel i at produksjonen vil bli rimeligere.

Forskerne er inne i det siste året av sitt tre-årige prosjekt. En av utfordringene de står overfor, er å få duftene i fibrene til å overleve produksjonsprosessen. Vi får kanskje uansett vurdere å bruke konvensjonelle deodoranter en stund til…

Powered by Labrador CMS