Dette er et utvalg av verktøyene og restene etter verktøy-produksjon som har blitt laget av tidlige mennesker. De er funnet i Nord-Kina. Du kan se et større versjon av bildet nederst i saken. (Bilde: Prof. Zhaoyu Zhu)

Forskere hevder å ha funnet de første sporene etter tidlige mennesker i Kina

Noen av disse tidlige steinverktøyene kan være over to millioner år gamle.

Våre direkte forfedre oppsto for over 300 000 år siden i Afrika.

På et eller annet tidspunkt begynte de å spre seg rundt på jorden, og etter hvert dominerte de alle andre menneskearter. Den store utfarten fra Afrika skjedde for rundt 70 000 år siden.

En Homo erectus-skalle fra Georgia. (Bilde: Rama)

Men lenge før Homo sapiens spredde seg på jorda, var det andre menneskearter som reiste fra Afrika. En av disse er Homo erectus, som sannsynligvis oppsto i Øst-Afrika for mer enn to millioner år siden.

De eldste knokkelfunnene utenfor Afrika av Homo erectus, «det oppreiste mennesket», stammer fra Georgia. Det er datert til å være rundt 1,8 millioner år gammelt, ifølge denne PNAS-studien fra 2011.

Det eldste Homo erectus-funnet i Kina er rundt 1,7 millioner år gammelt. Men nå må kanskje tidslinjen endres, hvis vi skal tro en ny studie i tidsskriftet Nature.

Mystiske verktøy

En gruppe kinesiske arkeologer har avdekket massevis av steinverktøy og rester av verktøyproduksjon under arkeologiske utgravninger i Nord-Kina. Disse verktøyene ligger i geologiske lag som har blitt datert til forskjellige tidsperioder.

De eldste verktøyene kan være hele 2,1 millioner år gamle. Dette betyr at det kan ha vært tidlige mennesker i Nord-Kina lenge før noen har trodd, men det har foreløpig ikke blitt funnet noen knokler eller levninger.

Dermed vet ikke forskerne hvem som egentlig lagde disse verktøyene.

I disse lagene med løss ble verktøyene funnet. Dette er Shangchen i Nord-Kina. (Bilde: Prof. Zhaoyu Zhu)

Nesten en million år

Verktøyene er spredd over mange forskjellige geologiske lag, og alderen på verktøyene strekker seg over en periode på 800 000 år. I denne perioden kan det ha vært tidlige mennesker til stede i dette området i Kina.

De yngste verktøyene er omtrent 1,3 millioner år gamle. Det er snakk om totalt 96 forskjellige steinflak og verktøy som forskerne mener ha blitt bearbeidet av tidlige mennesker.

Forskerne har funnet skrapere, egger, og mange flintkjerner. Disse ligger i spesielle sedimentlag som kalles løss, som er sand og støv som er fraktet med vinden. I løpet av lang tid blir det dannet sedimentlag av løss, og dateringer av disse lagene gir forskerne et ganske nøyaktig tidsbilde, ifølge artikkelen i Nature.

Spørsmålet er om de kommer til å finne restene av verktøymakerne en gang i framtiden.

Referanse:

Zhaoyu Zhu mfl: Hominin occupation of the Chinese Loess Plateau since about 2.1 million years ago. Nature, 2018. DOI: 10.1038/s41586-018-0299-4. Sammendrag

Powered by Labrador CMS