Unngå gløggforgiftning
Kjeler som vanligvis bare brukes til å koke vann, bør ikke brukes til oppvarming av gløgg. Da kan førjulskvelden ende med hodet i doskåla på grunn av kobberforgiftning.
Dersom vannkjelen har fått et kobberbelegg, vil dette løses opp med sure næringsmidler.
Som regel er det ikke noe særlig kobber i drikkevannet, men der vannet går i kobberrør, vil det skje en viss utlekking.
- Kobberrør er veldig vanlig, selv om det har vært en utskiftning til plastrør i senere år. Det finnes også vann som er naturlig rikt på kobber, sier rådgiver Per Fjeldal ved Mattilsynet.
Når du så varmer vannet opp i en kjele, vil små mengder kobber avsettes i den. Dersom du kun bruker kjelen til å varme vann, vil det bli et stadig tykkere kobberlag.
- Ikke bra
Setter du så i gang med å tilberede noe surt, som gløgg (pH-verdi rundt 3), gele eller rabarbrasuppe, vil kobberbelegget løses opp.
- Det er ikke bra, konstateres det på matportalen.no.
Kobber har nemlig en akutt irriterende virkning på slimhinnen i magesekk og tarm, og kan føre til brekninger eller oppkast.
Symptomene kan komme allerede ti minutter etter inntak. Selv små mengder kobber kan gi slike symptomer.
Kobbersulfat ble faktisk tidligere brukt som et effektivt brekkmiddel hos barn med forgiftninger.
Kontaktes hvert år
- Hvert år blir vi kontaktet av mennesker som har fått magebesvær på grunn av dette, sier farmasøyt Markus Tellerup ved Giftinformasjonen.
- Det er strengt tatt ikke snakk om forgiftning i de fleste tilfeller, men en irritasjon på slimhinnen i magen og tarmen.
Du trenger ikke å bli redd om det skulle skje. Det skal betydelige mengder til for å gi alvorlige skader på mage- eller tarmslimhinnen, og det er først da kobberet tas opp i kroppen.
Løses opp med eddikvann
Et lurt triks er å først koke litt eddikvann i kjelen du har tenkt å bruke til gløgg.
Fyll kjelen med én prosent eddikvann som kokes opp, la kjelen stå i minst 15 minutter før eddikvannet helles ut. Deretter skyller du kjelen godt.
Matportalen advarer også mot å bruke vannkokere til tilberedning av sure næringsmidler. Varmeelementet (spiralene) kan nemlig være laget av kobber. Det sier seg selv at det ikke er lurt å koke gløgg i kobbergryter.
Vi benytter anledningen til å minne om at det også kan være andre årsaker til at du blir dårlig av julegløggen - for eksempel dersom du skulle komme til å miste litt for mange flasker rødvin eller andre festlige drikkevarer ned i gryta.
Lenke:
Matportalen: Gløgg i vannkjelen kan gi kobberforgiftning
Giftinformasjonen: Julegløgg