Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange av oss har ikke bare snoket på kjæresten, venner og bekjente på Facebook, men også ekskjæresten.
Det er lett å tro at dette er harmløst, men en ny studie viser at å overvåke ekskjæresten kan føre til tyngre kjærlighetssorg, flere negative følelser, og mer lyst og lengsel etter den tapte flammen.
Facebook-spionasje
Tara Marshall, forsker ved Brunel University i England og forfatter av studien, forteller at mange av oss kan oppleve en forsterket sorg, mer lyst og lengsel hvis man støter på eksen tilfeldig på byen, butikken eller bussen. Forskjellen er at disse møtene ikke påvirker selvølelsen og selvtilliten i like negativ grad, viser studien.
Funnet samsvarer med teorien Marshall har om at et Facebook-vennskap kan gi informasjon om ekskjæresten som forsterker sorgen etter bruddet. Dette er informasjon som man normalt ikke får hvis man treffer på hverandre tilfeldig, som for eksempel at ekspartneren har innledet et nytt forhold.
464 personer deltok i studien, derav 84 prosent kvinner, så en påfølgende studie med en bedre kjønnsfordeling vil være hensiktsmessig, men resulatene har fortsatt nytteverdi, mener forskeren.
Besatt av eksen
Den nye studien viser at selv om eks-overvåkningen ikke tar så mye tid, kan den øke stresset over bruddet og man piner seg i en lengre periode enn man ellers ville gjort.
Å se på bilder av ekskjæresten på sydenferie eller på fest med det motsatte kjønn kan også fornye lengselen.
Tidligere forskning viser at Facebook også kan legge til rette for en sykelig besettelse av ekskjæresten.
- Dette er assosiert med økt sannsynlighet for å gjennomføre drastiske handlinger som faktisk å dukke opp på ekskjærestens jobb eller skole, sier Marshall.
Vi kan jo bare være venner
Studien viser også at de som forble Facebook-venner men ikke drev med systematisk eks-overvåkning hadde færre negative følelser, seksuell lyst og lengsel etter ekspartneren enn de som slettet hverandre.
Marshall sier at de som forblir Facebook-venner etter bruddet kan ha hatt svakere følelser for partneren sin før det ble slutt, eller at de kan ha hatt et mer vennskapelig brudd enn de som brøt vennskapet, men studien viser likevel ingen sammenheng mellom tidligere følelser og et Facebook-vennskap.
En annen forklaring kan være at hvis man blir eksponert for kjedelige eller uorginale statuser, kommentarer, og bilder av ekspartneren så kan eventuell tiltrekning reduseres.
Hvis man derimot ikke er venner på det sosiale mediet, kan man bli blendet av en mystikk, noe som tyder på at å forbli Facebook-venn med ekspartneren noen ganger kan hjelpe etter et brudd.
Undersøkelsen viste imidlertidig at ved å forbli venner så kan man også risikere dårligere selvtillit enn de som hadde slettet hverandre. Det viser at uansett hvilken kontakt man har over nettet så forstyrres selvtilliten og selvfølelsen.
Marshall mener det er behov for mer forskning på dette området, men konkluderer med at det å ha ekspartneren på Facebook uansett er forbundet med dårligere personlig vekst etter et samlivsbrudd.